lördag 13 augusti 2011

2007 Les Chaumées, Domaine Bruno Colin - väldigt enkelt att tycka om

När skörden var bärgad det heta året 2003 hände det sig att den anrika producenten Domaine Michel Colin-Deléger delades upp. Delningen skedde i huvudsak mellan sönerna till Michel Colin, d.v.s. till Philippe och Bruno. Pappa Michel behöll bara sina tre bästa vingårdar, något att leka med på ålderns höst tills han inte orkar längre.

Det som delades upp hamnade i lika delar hos respektive son, men de delar som gjordes på andras druvor föll på endera sonen. Ur detta skapades således Domaine Bruno Colin, Domaine Philippe Colin och Domaine Michel Colin.

Om vi fokuserar på Bruno så är det en man som nästa år fyller 40 och som arbetat med vin hos sin far sedan 1993. 10 års skolning har gjort att Bruno kan alla grunder och nu lägger han sina egna idéer till detta, och vad blir det då av det?

Jo det blir en hel palett med både röda och vita viner från en mängd lägen, ofta så små att vi pratar ett fåtal rader med rankor. Det minsta lotten jag har koll på är Les Chevenottes och där är ägandet blott 0.09 hektar. Summerar vi ihop alla små lotter blir det dock ansenliga 8 hektar att leka med.

Den lott dagens druvor kommer ifrån är Les Chaumées och vinet är 2007 Chassagne-Montrachet 1er Cru "Les Chaumées", Domaine Bruno Colin.
En rökig doft med fatrost och mineraler är det dominerande intrycket direkt ur glaset. Frukten i bakgrunden är gul och det är äpple och citrus som hålls ihop av lite honung. Sen finns där lite godistoner, inte fudge som man skulle kunna tro, utan mer kola med gräddig mint.

Smakintrycket börjar med en simmig och sötaktig frukt och övergår snart i en väldigt tydlig citrussmak där syran skapar en rejäl salivproduktion, och i trestegsraketen tar till sist riktigt rökiga mineraler över, även om den friska citrusen ligger kvar länge och väl.

Väldigt, väldigt enkelt att tycka om. Med en sådan eftersmak kan man liksom inte hamna fel.

Tack Bruno Colin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar