lördag 6 augusti 2011

Ente bra.....

Så var vi då där igen, till ännu en i raden av odlare som har tilldelats epitetet "The brightest rising star of Burgundy". De är några som konkurrerar om titeln helt klart, men visst är dagens man en kandidat, i synnerhet när det gäller vita viner och då främst från Meursault.

Vi pratar om en man som gått i skola hos en viss Coche Dury, inte ett så pjåkigt val av läromästare. Den egna sagan börjar väl egentligen 1992 då han etablerade sin egen domän och började med att hyra vingårdar från sin svärfar Phillipe Thévenot.

Mannen det handlar om är självklart Arnaud Ente. En man som arbetar i det lilla med runt 4 hektar vingårdsmark och dessa sköts av honom själv, frun Marie-Odile och två anställda. Högre kvot person/ranka får man leta efter i Bourgogne, och detta nyttjas till fullo genom att arbeta ytterst genomtänkt och kvalitetsmedvetet i alla led.

Efter att tidigare ha varit känd för att plocka sina druvor riktigt sent och få till extremt rika och fylliga viner så har Arnaud numer tidigarelagt skörden och resultatet är viner som hamnar mellan syradrivna och fylliga. Han lyckas på nåt sätt plocka upp det bästa av båda delarna.

Idag har vi öppnat flaska nummer 1733 av totalt 2330 producerade av 2008 Bourgogne Chardonnay, Domaine Arnaud Ente. Druvmaterialet kommer från Meursaullt och Puligny......låt oss dricka
Det här gillas från första lilla sniff. Näsan ner i glaset och en frisk och fräsch fruktdoft möter en. Den är av det gula slaget, med äpplen, meloner och citrus, och svävande ovanpå allt ligger en blommig känsla. Med tanke på att det även finns spår av honung bestämmer jag att just denna komponent får kallas "blommor och bin".

När jag sedan nästan förväntar mig att fågelkvitter ska ansluta så vaknar jag upp av att ekrosten pressar in kilar i doften och så va man här och nu igen.....jaja, faten och lite mineraler åt det rökiga hållet får väl vara med då.

Med lite mer temperatur i glaset kommer lite mer tropik i fruktdoften, och ta mig sjutton om det inte doftar lite ost, kanske som av Brie. Doften i den här bas-Bourgognen är häftig. Det känns lite som om det går att hitta nya nyanser mest hela tiden....men jag nöjer mig så här.

Smaken är också riktigt bra. Den består av ett fruktinslag som delas i en syradriven del som dras åt citrus och en sötare och fylligare del som tar upp doftens honungskomponent. I längden vinner citruskomponenten och bygger bo med den vanliga kompisen mineral i avslutet.

Ett riktigt snyggt bygge som lyckas kombinera fyllighet med fräschör och för att vara ett Bourgogne-klassat vin är det riktigt, riktigt bra. Då priset ligger i den övre nivån för den här kategorin så är väl betyget pris och prestanda ett snäpp lägre, men jag struntar i det och njuter mig vidare i sommarkvällen.....och återkommer definitivt till detta när det fått vila ett år eller så.

Vinet ingick i augustisläppet och kostar 295 kronor.

2 kommentarer:

  1. Ente verkar ju vara någon att hålla ögonen på. Om han har snart 20 år som egen borde de flesta av hans stockar ha lämna blöjstadiet vid det här laget.
    Dessutom verkar det som att han efter 2008 har dragit ner på eken. Sympatiskt. (http://www.nywines.co.uk/newreleases/offer_full_list.asp?OfferID=1246)

    SvaraRadera
  2. Inte bara hålla ögonen på, även dricka. Gott är det definitivt.

    //P

    SvaraRadera