onsdag 13 juli 2011

2008 Beaune 1er Cru "Les Grèves" - Bara gott

Igår var det lite firande med god middag, och den sista flaskan som öppnades på sluttampen var en 2008a av Maillards Beaune 1er Cru "Les Grèves". Min första ordentliga bekantskap med den årgången av vinet.
Doftintrycket var initialt lite ungdomligt diffust och anonymt, men vinet öppnade efterhand upp sig och visade upp fina kryddor och fat tillsammans med en frukt som jag fick till skogshallon, jordgubbar och även kanske lite spår av körsbär. Förutom det fanns vissa små drag av undervegetation och lite grusiga mineraler.

Det är i munnen det däremot händer saker. Här finns all den Pinositet jag önskar mig. Basen är en silkig och söt blandning av kryddor och mjuka, röda bär. Kärnan med syra och tanniner skapar en snygg kropp och tanninerna hänger med i svansen där det klirrar till av lite gruskorn.

Intrycken är måhända lite halvt påverkade av kvällens övriga viner, men vinet slog exempelvis undan benen på resterna av Camille Girouds Gevrey-Chambertin. Bara att buga och bocka för Maillards röda ännu en gång. I synnerhet som flaskan betingar 32 Euro. Dubbla tummar upp.

7 kommentarer:

 1. Ett trevligt styrkebesked. Detta vin verkar göra bra ifrån sig i svala årgångar, har bara provat 2004:an, och den var (och är) ju superb! Vilka årgångar har du testat, och var köper du?

  SvaraRadera
 2. Jag har även testat "övervarma" 2003 och efter 5-6 år blev det vinet också bra. 2004:an är som du säger kalas och nu även 2008:an.

  Jag har någon 2005:a i källaren som ska få ligga till sig så där har jag ingen koll. 2006 och 2007 har jag inte testat.

  2009 ska vara tillgängliga någon gång tidig höst (mailade och frågade idag) och det ska bli riktigt intressant med tanke på övriga viner jag testat från den årgången.

  Inköp har skett på plats och via www.autrement-bourgogne.com. 2006an finns på BS för 395:-.

  SvaraRadera
 3. Man tackar för infon. Jag har bara testat deras savigny-les-beaune från 2003, lite för varm men helt ok. Har nu beställt les grèves från BS, och misstänker att jag kommer få 2008an, inte 2006an, importörens hemsida är mer uppdaterad än systemets sajt (surprise...)

  SvaraRadera
 4. Berätta gärna vad du tyckte när du har provat den. Alltid kul att höra vad andra tycker och tänker.

  SvaraRadera
 5. Det var 2006:an jag fick till slut. Inte alls dum, men jag fick inte lika mycket feeling som med 2004:an. Jag kan ha ändrat smak iofs, men jag fick en mer Nya Zeeländsk vibb av denna årgång, lite varmare frukt och kanske en (årgångstypisk?) bitterhet i eftersmaken. En annan fin Grèves 2008 testades däremot häromdagen, nämligen Domaine des Croix. Gillar verkligen det jag testat av dom hittills. Syrafreak som jag är gillar jag ju iofs ofta 08:or men här fanns också fin röd intensiv frukt och underbar renhet.

  SvaraRadera
 6. Man kan ju inte vinna varje gång :), men visst är det så att Grèves är en trevlig liten lott med gott vin från flera håll.

  Jag har Croix i källaren och har varit nära den några gånger, men inte riktigt hamnat där än. Det blir nog ett test under hösten skulle jag tro.

  SvaraRadera
 7. Domaine des Croix Bressandes 2007 är väldigt fin den med, elegantare och ljusare i doftspektrat än Grèves från samma årgång.

  SvaraRadera