måndag 18 juli 2011

Instegsvin från Château de Chorey

Runt sekelskiftet 1800/1900 köpte den första i raden av vinmakare från familjen Germain en négociant-verksamhet som gick under Maison Poulet Père et Fils. Senare köptes Domaine de Saux, Château de Chorey och annat smått och gott in, så att vi idag har landat i en firma som förfogar över 17 hektar vingårdsmark. Firman är såklart Domaine du Château de Chorey med sidoverksamheten Le Négoce Benoit Germain.

Idag drivs firman av Benoit Germain som började jobba med pappa Francois 1989. 1999 fick Benoit själv ansvara för sin första årgång av viner och sedan 2004 bär han huvudansvaret. Vinerna från den här producenten klassas i huvudsak som bra, men utan att tillhöra det yppersta toppskiktet. Coates ger bl.a. en stjärna av tre möjliga i betyg.

Har du vägarna förbi Beaune ligger det trevliga slottet ungefär 3 km därifrån och kan vara värt ett besök, mest för att Côte d'Or inte direkt är översållat med trevliga slott.

Nåväl, över till vinerna.....sightseeing får vänta. Från vingårdarna som i huvudsak ligger i Chorey-lès-Beaune, Beaune, Savigny-lès-Beaune och Aloxe-Corton gör en blandning av röda och vita viner i spektrat från Lägsta nivå till Grand Cru. Det som kanske mest sticker ut är att firman fortfarande gör ett flertal 1er Cru- cuvéer, d.v.s. medvetet blandar 1er Cru-lägen på samma sätt som man länge har gjort inom familjen. Det som ska testas här idag är dock det röda instegsvinet, nämligen 2009 Bourgogne Rogue, Domaine du Château de Chorey.
Idag bjuds vi på en ganska koncentrerad rödfrukt med hallon, men framför allt surkörsbär som stiger från glaset. Här finns också en doft som för en till medelhavets skogs- eller buskområden, du vet de där varma dofterna av örter och pinje som finns lite överallt under en medelhavssemester. Som en extra dimension kommer fint rostade fat och en chokladdoft som pendlar mellan kakao och ljus choklad (hmmm).

Smakuplevelsen är ung och fruktdriven och här pratar vi mest körsbär. Frukten acccentueras av ett riktigt driv i syran som övergår till små, men tydligt motsträviga tanniner. Lite i bakgrunden finns också en del av den sötkryddiga silkigheten á la 2009 som jag definitivt gillar.

Sammantaget ett väldigt lättdrucket vin, som det är svårt att inte tycka om redan nu, men som säkerligen kommer utveckla sin Pinositet över de närmaste åren. Det kostar 199 spänn så drick någon nu och låt någon ligga kan vara ett tips, för det är värt att prövas. Inte riktigt i nivå med Sylvain Pataille, men ändå trevligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar