tisdag 13 december 2011

Nästa Morey till rakning

Vingårdarna tillhörande Marc Morey delades mellan barnen i slutet av 80-talet. Sonen Michel etablerade tillsammans med sin fru firman Domaine Morey-Coffinet och dottern Marie-Joseph behöll faderns namn på sin del, alltså Domaine Marc Morey. För att kompensera för förlorad mark i uppdelningen med brodern har Marie-Joseph och hennes man Bernard Mollard etablerat en lite négociant-verksamhet vid sidan av sin egen produktion.

En produktion som landar på i runda tal 50.000 flaskor årligen och där fokus är vitt vin, men rött ligger inte så väldigt långt efter. De egna topparna finns i ett gäng 1er Cru-viner från hemmaplan, d.v.s. Chassagne-Montrachet, och det kompletteras med en del riktigt bra négoce-viner med en Chevalier-Montrachet som topp.

Deras village-vin från Chassagne-Montrachet är en blandning av must från egna ägor och inköpta dito och det är det vinet som slinker ner just idag. I glaset finns alltså 2008 Chassagne-Montrachet, Domaine Marc Morey.
Här är ett vin som passar min näsa. Det är lite gurkvatten, rejäla drag av citron och även ett stänk apelsin. Sen finns det en rejäl dos Chassagne-rökig mineralitet som pekar på nämnda by. Det finns även lite äpple och honung att lockas av innan munnen bara måste få sitt.

Hög syra som balanseras upp av en honungssötma som liksom lindar in vinets citrusmak. En väldigt tydlig grape-beska följer....det är liksom inget snack om att det är grape och det är sådär perfekt lagom mycket av den varan, så att beskan inte slår över. Sen blandar mineraliteten sig i mot slutet, men tar aldrig riktigt över, utan kvar dröjer sig en kombination av ren citron, beska av grape och mineralerna. Gott!

Riktigt gott för village-nivå och definitivt ett vin som ger mersmak. Priset är 34 Euro hos Drexler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar