fredag 23 december 2011

Julstök och en Pommard från Jadot

Skinkan är i ugnen sedan många timmar, ingniden med en mortlad blandning av kryddpeppar, kryddnejlikor, rosmarin och lagerblad. Ugnen står på 85 och termometern på 48 grader så väntan på julens första skinkmacka är lång i vårt hem. Den som väntar......ja, du vet.

Det härliga med julen är bl.a. alla härliga dofter som sprids i hemmet, många dofter för tankarna på i synnerhet Pinot-viner, men associationerna vandrar även åt andra håll. Kul att få tänka lite tvärtom, att känna kryddan och gissa eller minnas vinet eller druvan.

Igår och idag har vi till juldofter och julstök läppjat på bl.a. en flaska Pommard som finns tillgänglig på BS för 309:-, nämligen en 2007 Pommard 1er Cru "Epenots", Louis Jadot.
Direkt från källaren, Pop n Pour vid 12 grader, bjöds vi igår på en mättad och kirschig körsbärsdoft med vissa anslag av sous-bois. Sådan är i alla fall doften som kommer ur det stillastående glaset. Snurra, snurra och helt plötsligt exploderar det med dofter. Frukten drar nu mer åt jordgubb och trädgården blir närvarande med varma sommarrabatter med blandade blommor. Ovanpå detta finns även en rätt härlig och murrig doft av tobak, lite kött och en ganska mogen kompost. Köket representeras den här gången av en god lakrits och mineralerna är lite smygande i bakgrunden.

I munnen har körsbärsfrukten fått sällskap av tydliga hallon och lite jordgubbar. Återigen finns här lakrits och den är rätt söt och för tanken till söt lakritsfudge, men köksträdgården har även bjudit upp med en viss örtighet.

För att vara en så ung Pommard och från året 2007 känns det som om syran redan börjat klinga av från toppen, tanninerna har tagit semester och sötman har tagit ett stort kliv och blir rätt dominant....både jag och sambon tycker att vinet är hyfsat OK, men inte mer än så.....lite sötsmetsvarning.

Dagen efter, nästan direkt taget ur kylen är det en annan sak, då håller det bättre ihop och är riktigt tillgängligt, men det känns där och då mer som ett hyfsat enkelt Beaune-vin. Pommard-vibbarna saknas båda dagarna och jag känner mig rätt tveksam till vinet. Annat var det för tre veckor sedan då jag åter drack Louis Jadots Morey-St-Denis från 1997. Den var fortfarande klockren.

4 kommentarer:

 1. God Jul och tack för en fantastiskt bra blogg. Enkelspårig och variationsrik på samma gång. Grym prestation i att testa så många producenter! Fortsätt så 2012. Om jag får önska något så här i juletid är det mer av både högt och lågt. Mer från de enklare Macon givry fixin etc och mer av långlagrat från de finare kommunerna i cote d'or.
  God jul
  Daniel

  SvaraRadera
 2. Tack för de orden. De uppskattas verkligen.

  Vi får väl se vad som händer nästa år, men lite tankar har jag såklart. Kanske rentav kan utmynna i något nytt nyårlösfte......och självklart gäller det Bourgogne även fortsättningsvis.

  //P

  SvaraRadera
 3. Hej Rara Droppar
  Märkligt nog drack vi också Louis Jadot Pommard Epenots 2007, fast på julafton. Hos oss gjorde den succé. Jag tyckte också att den var riktigt bra och håller nog mer med Burghound som rankade den som en av de bästa från årgången:
  "More complex and more deeply pitched aromas of both red and blue pinot fruit, violets, rose petal and some underbrush influence give way to supple and equally complex middle weight flavors that possess solid concentration as well as fine balance. A lovely Epenots.92 poäng"

  Tack för en bra blogg. Dricker du enbart Bourgogne?

  SvaraRadera
 4. Jag har på flera håll läst ungefär samma ord om vinet, något som gör mig lite undrande. Det fanns dock inget i min flaska som tydde på någon defekt, utan det verkade helt OK.

  Det får nog bli inköp av en till flaska för jämförelsens skull, så jag får nog anledning att återkomma.

  Jag dricker mest Bourgogne, men det slinker allt ner en del annat här också. Julafton innebar Champagne, Spanien x 2 och Sydafrika hos oss....inte en droppe Bourgogne faktiskt.

  Jag har dock inte tid, ork eller tillräckligt intressse för att blogga om annat helt enkelt.

  //P

  SvaraRadera