fredag 9 december 2011

200 poster firas med kraftfull Chambolle á la Serafin

I Gevrey-Chambertin huserar ännu en av dessa män med rötter i Polen, nämligen Christian Serafin. Där driver han sin lilla domän, Domaine Serafin, med hjälp av i första hand dottern, som sköter pappersarbetet. Domänens framtid är inte helt säkrad och klar då Christians enda son dog 2001 och ingen ännu riktigt verkar stå och vifta med stafettfanan för att ta över.

Oavsett den lite osäkra framtiden så skapar Christian just idag en rad riktigt bra viner med fokus i Gevrey-Chambertin, men även med ett par viner från Chambolle och Morey-St-Denis. Vinet från Chambolle-Musigny kommer från vingården Les Baudes, en vingård som ligger dikt an och nedanför Bonnes Mares, precis på gränsen till Morey-St-Denis.

Låt oss se vad Christian kan trolla fram med druvor från Bourgognes sensuella vagga. Vinet är en 2006 Chambolle-Musigny 1er Cru "Les Baudes", Domaine Serafin.
Näsmässigt har vi att göra med lätt kirschiga körsbär, hallon, nypon och en del florala toner, men mest av allt en fantastiskt fin Pinot-kryddighet med en smörig sötma som på ett ögonblick tar mig tillbaka till tidigare besök på bakgatorna i New Delhi. När jag vant mig vid de första kryddorna tränger lakrits, nyhuggen körsbärsved och sous bois fram. Ett av de bättre sniffarvinerna på länge, där doft efter doft liksom trollas fram på ett pärlband.

Munkänslan sen, är en blandning av en koncentration eller täthet som andas Gevrey, men med en silkighet som kanske mer pratar det Chambollska språket. Avslutningen och dess lakrits är åter mer kraft á la Gevrey......men vad gör nu det? Vinet är skitgott med friska syror, tannin-flakes som ger avtryck och en eftersmak som skapar leende.

Det här kan jag dricka alla dagar, oavsett vilken post jag skriver eller inte skriver. Skitbra helt enkelt, fast smakar det så kostar det. Dryga sexhundringen på BBR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar