fredag 30 december 2011

Igår Croix, idag Maillard - "Les Grèves" alltså

Bara för att jämförelsen jag gjorde med Maillards variant av Les Grèves ska vara fullt ut korrekt öppnade vi en flaska dagen efter vi drack exemplaret från Croix, och den preliminära slusatsen jag hade då stämmer i alla fall för mig. Sambon är inte fullt ut lika övertygad. Låt oss kolla närmare på 2008 Beaune 1er Cru "Les Grèves", Domaine Maillard.Skillnaden i färg är tydlig. Dagens flaska är blekare och mer transparent är gårdagens. När det kommer tll näsan har vi nu att göra med en kryddighet som är en blandning av Pinot-krydda, lakrits och köttbuljong. Sedan är det ljusa röda bär som hallon, jordgubbar och körsbär som ger sig tillkänna och till sist en släng undervegetation och mineraler.

Smakmässigt är det söta och till viss del syrliga bär som blandas med lakrits i ett silkigt format. Gott! I bakgrunden finns en beska som sakta klingar av och lämnar plats för fin liten mineralsvans.

Maillard är som minnet sa, ett väldigt lättdrucket vin som definitivt har släktskap med sin kusin från Croix, men som känns renare, enklare och slankare. Visst finns en påtaglig syra och ett par skopnävar med väldigt lätta tanniner, men det enda motstånd som egentligen finns är en svag beska. I övrigt är de ett
"slinka ner fort som attan"-vin.

Jag föredrar att dricka Maillard idag, medan sambon röstar knappt för Croix. På sikt är inget självklart. Hyfsat jämnt skägg alltså, men vi är överens om att båda vinerna levererar enligt förväntan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar