torsdag 29 december 2011

David Croix och hans ena projekt bjuder på Les Grèves

David Croix försökte 2004 att utöka ägorna för Maison Camille Giroud, men aktieägarna sa nej till möjligheten att köpa ägorna från Domaine Duchet. Istället köptes domänen av några andra investerare, men de ville ha David som ansvarig och han tillfrågades och fick OK från sin dåvarande arbetsgivare att köra dubbelt.

Helt plötsligt stod David med en ny påse leksaker till förfogande, däribland bl.a. fem vingårdar i Beaune. En av dessa är Les Grèves, en vingård som ligger mitt i Beaune-bältet och som är en av de Beaune-vingårdar där det kan produceras riktigt bra saker. Allt beroende på var lotterna ligger förstås då vingården är på 31 hektar. Stort så det förslår.

Här produceras mest rött, men några vita viner kommer också fram. Dagens skapelse är dock röd och är 2008 Beaune 1r Cru "Les Grèves", Domaine David Croix.
Här finns röda bär i hela spektrat från trädgårdens hallon och jordgubbar till körsbären i trädet, de som fåglarna tävlar om att äta upp. Och nog sjutton finns där även skogsbär som tranbär och lingon i något skede.....Bär, bär och återigen bär således. Stark som en ryggrad genom kvällen står dock de rostade faten som kryddar upp med dofter från kvarnen med Pinot-krydda som vrids varv på varv. I övrigt uppfattas viss örtighet, lakrits och spår av mineral.

I munnen är det röda bär åt det friska och nästan lite sura hållet och åt andra hållet svagt söta smaker mot lakrits. Till det finns en dos krydor, men än mer örter, nästan lite stjälkiga och gröna, något som ger vinet en svag beska. En beska som vid låg temperatur adderar till vinet, men när temperaturen ökar tycker jag de är negativa för helhetsbilden.

Syran är påtaglig och tanninerna är små, men kan ändå tuggas.....ett vin som jag normalt tycker man bör vänta in, men det funkade ändå riktigt kalas till dagens hängmörade biff med fettkappa. Som solitär tycker jag annars att det bäst funkade strax efter källarkallt och ett tag till då det uppvisade en fin renhet och var väldigt drickbart. Vid högre temperatur tycker jag det var på gränsen till lite för tufft med sina tonårsmuskler. Jämfört med Maillards Grèves från samma år är det här betydligt mer muskulöst och mitt val säger att drick Maillard nu och spara Croix till senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar