tisdag 20 december 2011

Domaine Jean-Claude Belland - känns som en parentes

1996 tog Jean-Claude Belland över faderns eller snarare förfädernas vinarv och namngav detta till Domaine Jean-Claude Belland. Tio år senare anställdes Philippe Cheron som boss och vinmakare och en kvalitetsmäsig satsning tog fart. Från flera håll uppmärksammades detta och snart nog kom superlativen.

Någon gång på vägen har dock något hänt (vet inte vad) och ett bygge skapat över flera generationer har gått i graven. I slutet på 2009 såldes nämligen hela klabbet till olika intressenter och firman upphörde. Sånt är såklart livet, men det känns lite trist när ett familjearv bara avslutas.

Nåja, vi provar väl ett vin som kom till innan storsatsningen med Philippe Cheron bar frukt. Vinet är 2005 Santenay 1er Cru "La Comme", Domaine Jean-Claude Belland.
Rustikt, rejält och med en påtagligt tät körsbärsfrukt i spannet röda till mörka blir omdömet från näsregionen. Här finns även en hyfsad dos fat som ännu inte lyckats frigöra sig till någon fin Pinot-kryddighet. Summa summarum ger nosen en bild av ett hyfsat ungt vin.

Munkänslan ger först vid handen att här finns ett material som kan byggas vidare, det är friska syror och rejäla doningar till Pinot-tanniner. Sen finns det ju smaker också och här dominerar frukten, men visst finns det både gröna örter, påtaglig lakrits och en del mineral i stoppningen. Det är dock rätt hoppackat i den fas vinet befinner sig idag.

Ett gott vardagsvin, men that's it. Domaine Jean-Claude Belland försvinner från världen utan någon tår i ögonvrån, även om vinet bättrar på sig med tid och luft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar