söndag 4 december 2011

Domaine/Maison Louis Latour - En av giganterna

En av de absolut största aktörerna i Bourgogne är Louis Latour, en tudelad firma som både är en familjedomän och en négociant av format. De egna ägorna uppgår till knappa 50 hektar och består av i huvudsak fin vingårdsmark i Grand och 1er Cru-lägen. Hela 28 hektar är faktiskt Grand Cru. De egna vinerna hanterar man utifrån sin bas i det vackra Chateau de Grancey i Aloxe-Corton.

Vid sidan av detta finns alltså även en rejäl négociant-verksamhet med bas i Beaune och här finns det en betydligt bredare portfölj med viner från Beaujolais i söder till Chablis i Norr, och faktiskt lite annat godis från ställen utanför Bourgogne. Summa summarum finns det liksom något för alla i den kombinerade portfölj, på 180-190 viner, där båda benen bär namnet Louis Latour.

Förresten verkar ju det namnet vara en viktig del i arvet eller vad sägs följande uttalande från nuvarande chefen Louis-Fabrice Latour:


"I am the eleventh generation of Latours and the seventh Louis Latour to head this company"

(Snott från The great domaines of Burgundy, Norman & Taylor)


Ur den långa listan med viner har jag idag "tickat av" deras Pouilly-Fuissé och vinet är mer precist 2008 Pouilly-Fuissé, Maison Louis Latour.
Härlig start.....en frisk och fräsch doft av vårens vita blommor, en sallad av blandade meloner, gula och röda äpplen, och över hela alltet har det hällts en dressing av citron, lime och honung. Lite svagt i bakgrunden finns även en mineralitet som pustar till med grus och flintaktig rök. Med den doften bådar det riktigt gott.

Smaken är sedan lent honungssötad med äpplen och päron i grunden. Den till vinet passande syran sjunger fina citrussånger och bjuder upp till en enkel och balanserad renhet. Avslutets svaga beska och små stråk av mineral ger en fin touch och harmonierar väl med övriga delar.

Ett vin som checkar in som en klockrent basvin med de flesta beståndsdelarna på rätt plats. Bra prisvärde för 16 GBP (Gatwick). I Sverige finns just nu ett par andra viner från producenten hos Tryffelsvinet för den intresserade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar