lördag 20 augusti 2011

1er Cru Combe aux Moines från Fourrier

Jean Marie Fourrier driver sedan 1994/1995 den fina firman Domaine Fourrier. Hans bakgrund är att ha arbetat med sin far på familjeföretaget och även med såväl Henri Jayer som Domaine Drouhin i Oregon. Genom egna och andras erfarenheter har han skapat sin egen filosofi när det gäller vinframställning och den har sin absoluta tyngdpunkt i arbetet i vingården.

Målet är att vinterbeskärningen är så bra och rejält utförd så att någon "green harvest" inte behövs och att därefter undvika eller minimera yttre påverkan genom besprutning. När sedan skörden ska bärgas är det stort fokus på att endast plocka bra druvmaterial för att minska vidare sorteringsbehov, oxidering och annat. Att man för några år sedan investerade i ett vibrerande sorteringsbord är en helt annan sak. En till sak förresten, man använder bara druvor från stockar på minst 30 år till sina egna viner, resten säljs av.

Efter någon veckas arbete i vinanläggningen förs sedan juicen äver till fat, varav 20% är nya, och sedan är inblandningen minimal. Vinerna ska tillåtas uttrycka sin terroir och då gäller det att inte pillra och peta för mycket.

Domänen består idag av knappa 9 hektar mark och det är ägor som sträcker sig från Village-klassad till Grand Cru-klassad mark. Merparten finns i Gevrey-Chambertin med en radda bra 1er Cru-ägor och en större andel Village-mark. På toppen tronar sedan 0,26 hektar i Griotte Chambertin. Dagens vin kommer från vingården Combe aux Moines där ägandet uppgår till 0,87 hektar av totalt 4,76. Stockarna härstammar från 1928 med nyplantering á la repiquage, d.v.s. att enstaka plantor ersätts när de dör av.

Flaskan för dagen är en 2007 Gevrey-Chambertin 1er Cru "Combe aux Moines", Domaine Fourrier.




En typisk Pinot-krydda från faten blandad med en tät, körsbärsdominerad rödfrukt. Efter ett tag sorteras övriga dofter in i facken jordighet, tallskog och örter. Ett svagt målarlådepuffande stör intrycket lite grand, men i huvudsak en trevlig doft med "rätt" ingredienser, om än lite anonyma. Ja, förutom bären då.

Smaken är kryddigt rödfruktig med en bra dos syra och en härlig matta av puderstora, men ändå tydligt sträva, tanniner. Ännu ungt och lite glest i mittpartiet, men ändå ett fint vin med ett tilltalande kryddigt avslut som börjar ge svag tendens till kryddsötma. Även det lite, lite glest dock.

Det når inte riktigt upp till mina förväntningar eller till priset på 600 kronor. Inte idag i alla fall.

8 kommentarer:

  1. Här slår du huvudet på spiken när det gäller Bourgogne. "i huvudsak en trevlig doft", "lite anonyma", "lite glest i mittpartiet", etc, för 600 spänn.
    Jag tycker Bourgogne tillhör de distrikten där det är lättast att bli besviken på ett vin när prislappen har trissat upp förväntningarna.
    Svårt att hitta rätt, men ack så lockande.

    SvaraRadera
  2. Till problemet hör nog i det här fallet till viss del att det är ett barnarov, men visst har du i huvudsak rätt. Har man inte testat vinet innan är det ofta lite av ett vågspel.

    Sen finns det ju producenter med en stil jag gillar och som alltid levererar i min smak, men värre är det med nya produceneter.

    SvaraRadera
  3. Fourrier! En favorit. Har bara druckit 06:or därifrån men de var otroligt goda. Det som jag särskilt minns är den otroligt krämiga munkänslan. Vet inte om det beror på årgången eller producenten och hans gamla stockar?

    Var det privatimport från Moestue?

    SvaraRadera
  4. Jepps, privatimport från Moestue. 07an kan bli riktigt bra, men den kräver en del lagring för att riktigt passa min smak och låta silkigheten komma fram.

    SvaraRadera
  5. I de 06:or jag druckit fanns silkigheten där ganska tidigt. Det var ju inte heller samma vin utan byviner, så blir ju lite äpplen och päron.

    SvaraRadera
  6. Sen är ju 06 ett mer tillgängligt år redan från början, det gör också sitt till.

    SvaraRadera
  7. Jag har snarare motsatt uppfattning - drick 07 nu och vänta med 06. 06 är generellt enligt min uppfattning mer strukturerade och tanninrika som kräver lite lagring. 07 slankare, elegantare utan särskilt mkt tannin - som gjorda för tidig konsumtion. Beror väl såklart på vilka viner man dricker och hur mkt också :)

    SvaraRadera
  8. Skillnaden kanske stavas smakpreferens....det är ofta där man landar i slutändan :)

    SvaraRadera