torsdag 21 juni 2012

Supergott från ett burgundiskt slott


Det kan ibland upplevas lite tjatigt när det beskrivs att en ny generation har skapat ett rejält kvalitetslyft hos en producent. Det är nästan så att det har blivit ett mantra som SKA skrivas eller nämnas. Då är det kul när det i alla fall verkligen stämmer och det på pricken, något som är fallet när det gäller Château de la Maltroye. I mitten på 1990-talet tog nämligen Jean-Pierre Cournut över efter sin far och sedan dess har vinerna lyft, lyft och lyft, och numer är det riktigt bra grejer som levereras från den här adressen.

I portföljen finns 40% rött och 60% vitt som kommer från i runda slängar 13 hektar och det är det vita som bygger namnet. Då hemmaplan är i Chassagne-Montrachet är det nästan givet att de vita druvorna kommer från byn och en del kommer t.o.m. direkt från platsen direkt framför det majestätiska slottet som gett namn åt domänen. Plockar man ihop lite druvor, ja de vita alltså, från monopolvingården utanför slottet får man grunden till dagens vin som är  2009 Chassagne-Montrachet 1er Cru "Clos du Château de la Maltroye", Château de la Maltroye.
Ibland finns det dofter som liksom bäddar in allt annat och så är det lite i det här vinet. Det finns en svagt rökig mineralitet som liksom breder ut sig som en dimma över allt annat, men såklart bjuds det på en knippe annat också. Här finns en lätt och avrundad citrus, inbäddad i lite fet sötma, en del gula äpplen, lite persika, blommor och mandel. Inget att ringa upp sina vinvänner och yvas över.....

Smaken är då betydligt mer expressiv med en inledande arraks- och honungsaktig, fet känsla, som brottas ner av citron och syra. Citrusen omformas i den fylliga kroppen till att dra åt ett svagt, svagt grapebeskt håll och på vägen fångar det upp en rökig och grusig mineralitet som ger mig pricken över i. En skitgott vin helt enkelt, där det är svårt att klaga på något i den eleganta och balanserade helheten. Vill ha fler flaskor av det här, inget snack om det. Pappa plånbok har registrerat 42 Euro som inköpspris och det får man ta varje dag i veckan när ett vin landar på den här nivån.

Ps. Till dagens lammkotletter drack vi en 2007 L'As "Terrasses du Larzac", Mas Conscience, ett vin som efter ett par år i källaren har nått en helt ny nivå av drickbarhet, i alla fall om man har mina smaklökar.  Drickläge! Ds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar