torsdag 14 juni 2012

2010 Chassagne-Montrachet 1er Cru "Clos Saint-Jean", Domaine Fontaine-Gagnard


Domaine Fontaine-Gagnard är en producent som jag har druckit en del enklare viner av och varje gång har jag varit nöjd eller mer än nöjd. Då kan man kanske fundera över vad lite bättre viner kan erbjuda. På SB finns en del dugligt vitt att beställa, som jag definitivt måste granska lite närmare, men just nu är det rött som gäller och självklart tullar jag vidare på årgång 2010.

Vinet för dagen är en 2010 Chassagne-Montrachet 1er Cru "Clos Saint-Jean", Domaine Fontaine-Gagnard.
En smekande doft från faten som skänker ytterst fin choklad och moccapraliner, samt lite malda kryddor á la Garam Masala. Sen finns här en örtighet av varma örter, utan stjälkighet. Frukten är lätt och ljus och ger mest hallon, men också lite jordgubbar och ljusa körsbär. Ovanpå detta finns violer och en gnutta floralitet som för tankarna till Volnay.

Den lätta fruktigheten av hallon och jordgubbar återkommer i munnen, och här i ett samspel med en frisk syra å ena sidan och en viss fruktsötma å andra. Sötman underbyggs av både viol och lakrits, innan den övergår i en krydd- och örtblandning som uppvisar lite gröna och svagt beska toner. Dessa övergår sedan i ett lätt uttorkande avslut med smågrusiga mineraler och mikroskopiska tanniner.

Det här är rent ut sagt skitgott och mer än väl värt sina 21 Euro. Beställningsknappen på SB är nära!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar