söndag 24 juni 2012

Subregionalt med vingårdsbenämning från Patrick Hudelot


En ny bekantskap för min del är Patrick Hudelot, en firma som äger 22 hektar vinmark som hanteras biologiskt och som även har en négociant-verksamhet vid sidan av detta. På regionnivå har man specialiserat sig på eller kanske mer utmärkt sig för att producera s.k. subregionala viner med vingårdsbenämning. 


Dagens vin är ett sådant och är en 2009 Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits "Les Genevrières",  Domaine Patrick Hudelot (DPH). Det varma året 2009 och dessa lite enklare lägen brukar ge bra "bang for the buck", så låt oss se var vi landar idag.
En fin fatrostning med såväl kaffe som fina kryddor, örter och peppar är det första intrycket. Därefter kommer viol, hallon och lite annat smått och gott i bärväg. En viss rökighet och stenighet finns där också som adderar till en totalt sett enkel, men fin sniff.

I munnen har vi ett lätt syrligt, syradrivet vin där hallon och vinbär blandar sig med viol till en trevlig liten bärkomposition, med lite sötma som delvis står emot syran. Kryddorna är lite kafferostade och i övrigt finmalda med dragning åt kardemumma och muskot. Tanniner är väl inget man direkt pratar om när det gäller det här vinet, utan det är mer den motståndslösa klunkbarheten som slår en. Okej då, lite kvardröjande kryddor, örter och mineraler finns det också, samt ett minimalt snörp.

Enkelt, lättdrucket och perfekt att ha i glaset när söndagsbestyrren ska fixas, men mer än så är det ändå inte.

5 kommentarer:

 1. Ja resan verkar ju inte riktigt ha släckt din törst, imponerande!

  Angående Côte-besök...jag har en fråga: Som sagt så är jag på gång till regionen snart och äntligen är åtminstonde ett producentbesök (P Rion) i hamn (minst ett till, förmodligen två ska fixas). Hur som helst, frågan gäller etikett. Vi flyger och har ingen möjlighet att konka med oss speciellt mycket, bara nån ströflaska här och där för direkt konsumtion. Om man nu upptar en vinmakares tid och sedan avslutar med nåt enstaka köp. Exakt hur ohyffsat är det egentligen? Bör vi skämmas? :) Eller finns det något annat sätt att ordna det smidigt? Pengar i näven kan nog uppfattas som nedvärderande (så hade jag tagit det i alla fall). Har du någongång bara sagt "tack för provningen" och gått?

  Nåja, jag ber om ursäkt för babblandet, men lite goda råd hade inte skadat.

  /Claes

  SvaraRadera
 2. Hejsan,

  Inte behöver ni skämmas. Det är ju bara att säga som det är att ni inte har möjlighet att bära med er annat än nån enstaka flaska. Sen kan ni ju säga att ni kommer att beställa hans/hennes viner hemifrån om ni gillar dem.

  Ni är liksom inte först ut att "bara" prova, så det är lugnt.

  //P

  SvaraRadera
 3. Jo, vi kan ju knappast vara de första med samma problem, det har du rätt i.

  Jag har ännu inte riktigt förstått hur vinerierna orkar med alla nissar som vill in och klampa runt på deras arbetsplats och dricka gratis. Det låter lite för generöst helt enkelt, det är väl därför jag nojar en smula.

  /Claes

  SvaraRadera
 4. Ett tips är att försöka få till en provning hos Dujac. Lysande viner, väldigt bra engelska och så kan du inte ens köpa flaskor där.

  Jag var mer än nöjd med det besöket.

  //P

  SvaraRadera
 5. jag drog iväg ett mejl, tyvärr fullt, men tack för tipset.

  /C

  SvaraRadera