måndag 18 juni 2012

Rått kött, blod och järn


Vissa viner är förbaskat kul att bekanta sig med, i synnerhet när man inte alls förväntar sig något speciellt. För egen del har ett par riktigt häftiga upplevelser varit tillsammans med flaskor från Pommard, men det har varit med lite äldre buteljer. Idag korkar vi upp en hyfsat ung Pommard för att se vad det är för djur, och för att lite ta tempen på vad månde bliva. Det som hälls upp i glasen är 2007 Pommard "La Chanière", Domaine Maillard Père & Fils.
Det är rätt häftigt när leendet sprids av en doft som domineras av en rejäl dos charkuteributik. Tänk dig styckdelar, pölar och stänk av blod som ligger direkt på bänkarna av rostfritt stål. Toppa detta med järn, jord och ett allmänt drag av ruttnad och vi närmar oss helheten. Bakom allt detta finns en röd frukt, kaffe och lite mörk choklad. Sammantaget en rätt maskulin doft som säkert någon oinvigd mer skulle vilja kalla stank. 

I munnen blir det såklart en helt annan upplevelse med betydligt mer bär i form av körsbär och hallon, och smakar man riktigt noga kan man hitta en liten sötma i bären. Det som sticker ut mest är dock en rätt rejäl beska som inte har integrerats med frukten, utan tar lite väl stor plats. Smakerna av örter, lakrits och mörk choklad blir då lite svåra att fånga och tanken far mer till blodgrape och stjälkiga örter.

Ett vin med en sjuhelsikes karaktär som tycks ha tillräckligt med syra, frukt och snörpiga tanniner för att kunna bygga ihop sig till något kul med tiden, även om det aldrig kommer att bli något stort av det. Databasen uppdateras med texten "Vag god stör ej".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar