onsdag 20 juni 2012

Kan en kryddoft vara spritsig?


En snabb återtitt på ännu en flaska som kom med i vårlasset. Denna gång är det från mannen på berget, nämligen herr Alain Gras. Flaskan är 2010 Auxey-Duresses, Domaine Alain Gras.
En väldigt uppfriskande doftupplevelse där delarna liksom hänger ihop, fastän de ändå inte riktigt hunnit landa i varandra. Här pratar vi ganska lätta bär med hallon och i viss mån körsbär som samsas med en rätt tydlig viol. Om en kryddoft kan vara spritsig är det precis vad den här doften är. Det är laktrits, en smeksam kryddpeppar, muskotnöt och lite nykrossad kardemumma som samsas med en blandning av örter. Riktigt trevligt.

Smaken är trevlig den också, även om den nog behöver lite tid innan den lever upp till doften. Hallonen, violen och lakritsen, samt blandningen av kryddpeppar och muskot har följt med in i munnen. Syran är ungdomligt frisk, tanninerna är unga och mikroskopiska, men ändå med ett visst mått av snörp, och snörpet får till slut sällskap av lite beska som har lite lätt gröna toner, men även inslag av grape och lakrisal, innan det rundas av med en lätt grusig mineralitet.

Ett extremt lättdrucket vin med hög klunkbarhet som är riktigt, riktigt prisvärt, precis som övriga viner från mäster Alain Gras. Intrycket från besöket på domänen står sig dock, vinet behöver vila ett tag för att utveckla potentialen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar