lördag 9 juni 2012

Cloudy Bay till kocken


Som matlagningskompis drack vi idag ett litet referensvin långt från upptrampade stigar i Bourgogne. Ursprunget är nämligen Nya Zealand, närmare bestämt Marlborough. Producenten är en bekanting från systembolaget, Cloudy Bay, och vinet är 2007 Chardonnay, Cloudy Bay. Mer om vinet finns att läsa här.
Här pratar vi en rätt varmfruktig doftådra med lite florala tropiker som sticker ut mot mina invanda mönster. Här finns persika och kanske lite nektarin, samt också små puffar av något som liknar banan och definitivt melon. Mer igenkännande dofter är gult äpple och en lemon curd-aktig citrus, toppad med en dos honungssötma. Mineralspåret är stenaktigt rökigt och gör att totalbilden brottas mellan nya och gamla världen på något sätt.

Smaken är initialt lätt honungsaktigt sötad i sitt citrusdriv och fina syra, där mineralerna är tydligt instämplade. I mellanpartiet kommer dock en beska som är mer än den normala graepbeskan jag är van vid och den ligger kvar och balanserar på gränsen till störande, och det är nog en smaksak om man anser att den stör eller kan klassas som ett rätt trevligt karaktärsdrag. Avslutet torkar sedan ut munnen med en blandning av limejuice och mineral och lämnar kvar en god och trevlig eftersmak.

Ett rätt så gott vardagsvin som slinker ner fort och lätt och hade jag kunnat trolla bort beskan hade det definitvt funnits flera av samma sort i källaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar