lördag 16 juni 2012
Billigt och gott från Michel Lafarge
För ett stort antal år sedan var druvan Aligoté betydligt mer utspridd i Bourgogne än vad den är idag och fanns då i många av dagens ledande vitvinsvingårdar. I jakten på högre avkastning och mer pengar har Aligoté ersatts av Chardonnay på nästan alla bra lägen, ja rent av nästan alla lägen. Sen finns det såklart kvar en del rankor uppblandade med Chardonnay i en del vingårdar och i ett fåtal fall tillåts Aligoté få växa på riktigt bra vingårdsmark. något som är fallet hos Domaine Ponsot som sedan 2005 tillverkar det enda 1er Cru-klassade vinet som till 100% görs av Aligoté. En annan lysande producent är d'Auvenay och dessa två producenter visar verkligen på att det går att göra bra vin på druvan.
Ser man till andra producenter så är det lätt att blicka till Côte Chalonnaise och närmare bestämt Bouzeron, anledningen är att Bouzeron har den enda Aligoté-appellationen som finns. I Bouzeron finns bl.a. Aubert de Villaines lilla sidoprojekt som gör en Aligoté på hysat unga s.k. Aligoté Doré-druvor, en ganska ovanlig klon som ger lägre skörd med mer aromatiska och koncentrerade druvor än syskonet Aligoté Vert. En annan producent som gör sin Aligoté på Aligoté Doré-druvor är Michel Lafarge och här pratar vi om rejält gamla druvor på 60-80 år, vilket ger ett betydligt mer koncentrerat, fruktigt och aromatisk vin än många andra Aligoté-viner.
Michel strävar efter att hans Aligoté Dore-druvor ska skördas mogna och på så sätt skapa den lätt gyllene och mer aromatiska Aligoté som han är så stolt över. Idag dricker vi vinet som eftermiddagssällskap, utan några tillbehör och vinet är 2009 Bourgogne Aligoté "Raisins Dorés", Domaine Michel Lafarge.
Vinet har en lätt gyllene färg och är tydligt fruktaromatiskt och blandar upp detta med tydliga drag av hasselnötter och lite mineral. Fruktigheten tillhör den lätta sorten med inslag av citronvatten och lättare melon.
Smaken är härligt rund med inslag av citrus, nötter och mineraler som drar år hav och skaldjur. Hyfsat avkylt är det här så lätt att dricka och gilla med sin friska frukt och syra och den nötiga och svagt oljiga fetman, samt det lilla, lilla grapebettet. Att jag sedan betalade mindre än 8 Euro för en flaska gör inte saken sämre. Finns att beställa på SB för 150 SEK.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar