tisdag 12 juni 2012

2010 Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes, Domaine Heresztyn


Så var det då dags att börja prova lite av allt det gottiga röda som kördes hem från Bourgogne. Först ut är en förlängning på föregående bloggpost och vinet som självklart måste testas är 2010 Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes, Domaine Heresztyn.
Det som slår mig direkt vid första sniff är hur väldigt tydlig violdoften är. Den överskuggar det mesta och drar med sig ett doftspår som även blandar svart vingummi från Bassets med svarta vinbär och självklart lite lakrits. Övriga bär är lättare och skvallrar främst om hallon, men även lite sötare saker som jordgubbar. Från faten kommer lite kryddor, men ännu tydligare är mocca och choklad. Mineralerna visar sig med lite grus i bakgrunden.

Smakmässigt har vi ett lätt spår av fräscha röda bär som drivs fram av en tydlig syra. Detta paras med ett sötare spår där basen är lakrits och viol, mycket viol. Kryddboken bidrar med en del Indien och en del Jul, allt tydligt framlyft som det blir när man puttrar dem i smör. Här finns även en del örtighet och rent av en svag stjälkighet som drar igång ett avslut som byggs på med en lätt mineralsvans och lätta, pyttesmå och slipade tanniner som ändå lyckas snörpa till på sluttampen.

Jepps, det var riktigt gott, precis som jag tyckte på plats hos Domaine Heresztyn. Som solitär och provat under längre tid har vinet kanske tappat sin wow-faktor, men jag är väldigt nöjd med att det ligger kvar rätt många kamrater i källaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar