onsdag 29 februari 2012
En kväll vigd åt Jacques Lardière - Maison Louis Jadot
Måndagskväll och trött efter en lång och tuff dag på jobbet vänder jag på skutan 180 grader och träder in i smakpalatset Esperanto för en kväll i huvudsak signerad Jacques Lardière. Visst fanns co-pilots i form av Sayan Isaksson och VinUnicare, men kvällen tillhörde definitivt herr vinmakare med stort V och kvällens begivenheter är ett av stoppen på den avskedsturné som Jacques just nu genomför.
Temat för kvällen var väl en blandning av att visa vad som skapats för viner under Jacques 42 år långa styre på Maison Louis Jadot, men också ett sätt att leka med olika årgångar av olika karaktär för att visa att här pratar vi terroir, inget annat. Lekfullheten innebar en kul blandning av årgångar, där de stora åren fick ge plats åt mer intressanta, lite svårare och mer utbildande årgångar.
Som sig bör delades provningen upp i ett antal fligther och till respektive flight serverades en liten och läcker matbit som liksom fulländade upplevelserna.
Först ut kom tre vita rackare:
2006 Beaune 1er Cru "Grèves Le Clos Blanc"
2003 Meursault 1er Cru Perrières
1998 Puligny-Montrachet 1er Cru "Les Combottes"
Här blåste jag liksom förbi det första glaset, fick en käftsmäll av dignitet av det andra och njöt i fulla drag av det tredje. Intressant med så olika personligheter i glasen och med möjlighet att verkligen jämföra. För min del var det aldrig något snack om var mina sparingar skulle landa om jag fick välja. "Les Combottes" bjöd på en stilren elegans som jag faller pladask för. Här fanns len citrus, honungsaktig sötma och en mineralsvans á la tre volter i pik. Kalas!
Upp ett snäpp på kvalitetsstegen och delvis in i Grand Cru-mark serverades följande:
1997 Chassagne-Montrachet 1er Cru "Les Grandes Ruchottes"
2003 Batard-Montrachet Grand Cru
1978 Corton-Charlemagne Grand Cru
Jaha, så hamnade jag där igen. Fast i första glaset. En skön doftpalett med mognadstoner och en härlig fet kropp med tilltalande balans, elegans och mineralitet. Jag lovar, jag kan dricka det här på måndagar ett långt tag. Det sista glaset med Corton-Charlemagne vann sedan en Oscar för kvällens doft och höll ut relativt länge innan det dog ut en bit in på den sista flighten. Gott!
2003orna från båda flighterna då? Goda, intressanta och kul att prova, men de ligger inte riktigt i mitt smakregister med sin mognad och oxidativa drag.
På den röda sidan bjöds först:
2006 Gevrey-Chambertin 1er Cru "Clos Saint-Jacques"
2003 Beaune 1er Cru "Clos des Ursules"
2001 Latricières-Chambertin Grand Cru
2000 Moulin-à-Vent Clos des Rochegrès
En kort sammanfattning av flighten är en inledning med en ruskigt fin sniff, därefter en anabolstinn 03:a, följt av ett lite svårt och svårbedömt vin för lagring och ett avslut med mungiporna uppåt. "Clos Saint-Jacques" bjöd på kvällens enda fjärilslätta och florala Pinot-bygge. En ljuvlig näsa och ett trevligt sällskap att hålla i hand när de kraftigare vinerna bjöd upp till dans. Kul också med en Moulin-a-Vent bland alla hermeliner och riktigt kul att se att så många uppskattade den.
Återigen svårt med 03:an. För mycket av allt och för Bourgogne-atypiskt för mig, helt klart.
Avslutet gott, allting gott:
1997 Pommard 1er Cru "Epenots"
1983 Chapelle-Chambertin Grand Cru
1976 Corton-Pougets Grand Cru (Magnum)
Som sig bör så avslutades det starkt. Först ut en ruskigt maffig Pommard som är helgjuten idag med sin svettiga sadel, ruttnande grönsaker och allehanda andra gottigheter. Det här VILL jag ha mer av och gärna dricka även om fem till tio år.
Avslutet bjöd kvällens gamling på och här stämplar vi in 36 år i prästbetyget. Ingen hade kunnat ana det med den livlighet, kraft och pondus som vinet bjöd på innan det sakta slängde av sig plagg för plagg och avslöjade att det visst kunde visa upp en elegant sida också. Läckert! Smakprovet ur den andra magnumflaskan höll inte alls samma mått, men vad kan man begära efter 36 år?
Sammanfattningsvis en kväll med riktigt bra mat, härliga viner och trevligt sällskap. En bra start på veckan, helt klart. Stort tack till Claes och Catharina på VinUnic.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar