fredag 10 februari 2012

En grön knapp blir röd

Jag satt som många andra förväntansfulla vinälskare och höll tummarna för att min beställning av Armand Rousseaus "Chambertin" skulle hinna loggas i tid. Självklart blev det inte så och jag satt och småskrattade för mig själv hur löjlig jag måste ha sett ut framför datorn.

Med lite distans till händelsen och sittandes med ett litet sting av besvikelse så funderade jag på rättvisan i systemet och kan egentligen inte förstå varför man i rättvisans namn inte använder sig av ett regelrätt lotteri. Hade jag designat lösningen hade samma bokningsförfarande fått gälla, men med skillnaden att man bokar önskat antal av respektive vara och när bokningstiden är över (säg en timme) så stängs funktionen.

Efter detta sker en regelrätt lottning av flaskorna mellan angivna bokningar. Finns flaskor kvar till önskad kvot erhålls dessa tills alla flaskor är slut. Enkelt och betydligt mer rättvist än att låta reaktionstid, uppkoppling eller programmeringskunskap skapa fördelar.

Finns det något som egentligen kan tala emot en sådan lösning?

Ps. Inväntar svar på frågan från Systembolaget. Ds.

17 kommentarer:

 1. Olagligt énl lotterinspekionen

  SvaraRadera
 2. Då faller det under lotterilagen och blir direkt mycket mer komplicerat. Det är nog den huvudsakliga orsaken.

  SvaraRadera
 3. Svaret från Systembolaget lyder:

  "Vi har tittat på den lösningen men det går inte. Svenska Spel har monopol i Sverige på all lottning."

  ....jag säger då det......

  //P

  SvaraRadera
 4. Forlåt: hur stor er produktionen af Armand Rousseaus "Chambertin" ??

  SvaraRadera
 5. Carlo: Rousseau har ca 2,5 hk, så produktionen är med burgundiska mått inte pytteliten.

  Ja, ett lotteri vore det bästa. Att det pga. lagstiftning är omöjligt är ett skämt. Det skulle förvisso säkert uppstå kontroverser även med en sådan allokeringsprocedur (för att få många lotter i tombolan så skulle många förmodligen använda familj och arbetskamrater, fast det kanske inte vore något problem?)

  Själv tar jag nog och köper Rossignol-Trapets variant ifrån den fria världen, och slutar irritera mig.
  /Claes

  SvaraRadera
 6. @Carlo Håller med Claes. Det finns flaskor, men efterfrågan är grym. Rousseau har 13,7 hektar och producerar 65.000 flaskor årligen. Av dessa kommer ett visst antal från Chambertin som är 2,5 hektar. Räkna med lite lägre uttag där och du närmar dig sanningen.

  @Claes Jag mest bara skrattar åt det och köper annat jag med. Nu väntar jag mest bara på att kylan ska avta så viner kan förflyttas igen.

  //P

  SvaraRadera
 7. Det intressanta är ju att knappen i fråga aldrig blev grön överhuvudtaget. Omeldelbart på sekunden 10.00.00 så kom fullbokad upp på denna artikel och två till.

  Men det som framför allt framgår av detta är varför det är dags att lägga ner monopolet.

  Jag väntar ocså på svar. Vem fick flaskorna med Chambertin och hur?

  SvaraRadera
 8. Om det kan trösta dig så såg jag det gröna :-)

  Får du något svar så meddela gärna vad de säger. Jag ska skicka iväg en fråga åt ett annat håll bara för att "jaga på" lite från mitt håll.

  //P

  SvaraRadera
 9. Jag fick 6 stycken. Fungerarde även i december då jag klickade hem en Lafite 2008. Macdator, firefox och bibliotekets wifi.

  SvaraRadera
 10. Grattis!

  Jag får helt enkelt ligga i hårdträning och även inse att vi har att göra med en materialsport :-)

  //P

  SvaraRadera
 11. Ger mkt lite för Bolagets tolkning att det skulle innebära ett lotteri om man löste det såsom ofta framförts (en timmes anmälningsperiod - lottning om intresset är större än tillgång). Någon som har hört ett lite mer utförligt resonemang från dem?

  SvaraRadera
 12. Jag håller med om kritiken. Visserligen är jag glad att jag lyckats klicka hem flaskorna och jag tycker det är bra att man slipper sitta utanför och frysa som man gjorde innan. Men jag tycker kvoteringen är obegriplig. Varför inte bara 1 flaska per person?

  SvaraRadera
 13. Håller med om kvoteringen och har faktiskt ställt frågan till Systembolaget. Vi får se om de svarar och hur de tänker.

  Kunde inte hålla mig, utan skickade också en fråga till Lotteriinspektionen, så förhoppningsvis kommer ett tydligt svar från det hållet.

  //P

  SvaraRadera
 14. Jag skickade en fråga till Lotteriinspektionen som beskrev samma förfarande som jag skickade till SB. Svaret från Lotteriinspektionen är som följer:

  "Förfarandet som beskrivs i ditt mail omfattas inte av Lotterilagens bestämmelser. Hur Systembolagets försäljning av begränsat vinlager går till, är således inte en fråga för Lotteriinspektionen."

  Intressant!

  SvaraRadera
 15. Bra att du härjar runt lite...

  Har du vidarebefodrat lotterinspektions svar till bolaget?
  /Claes

  SvaraRadera
 16. Claes,

  Jag ska skicka det, inväntar dock först deras svar på hur kvotering går till, d.v.s. enligt vilka kriterier.

  Visst e det lite kul att skicka några mail och inse att det inte hänger ihop....

  //P

  SvaraRadera
 17. "Visst e det lite kul att skicka några mail och inse att det inte hänger ihop...."
  Haha, är det en rättshaverists födelse vi bevittnar?
  Nädå, jag skämtar, ligg på dem!
  /C

  SvaraRadera