onsdag 8 februari 2012

2009 Chassagne-Montrachet Vieilles-Vignes, Domaine Vincent et Francois Jouard

Häromdagen "hittade" jag en oregistrerad flaska nere i källaren och valet till dagens fisk blev med ens ganska enkelt. Flaskan kommer från en mellanstor domän i Chassagne-Montrachet som äger knappa 10 hektar i byn. Fördelningen mellan Chardonnay och Pinot är ungefär 60-40 och med ett tydligt fokus på vita viner så säljer man av druvor och must av det röda.

Det vita vinifierar man dock helt och fullt själva, men det är faktiskt inte mer än 15 år sedan man började buteljera detta helt själva. Det blev väl ett naturligt steg när Vincent och Francois tog över verksamheten efter pappa Pierres död i början på 1990-talet.

Domänens portfölj består till 100% av vingårdsmark i Chassagne och toppen är en pyttelott på 0,13 hektar i Batard-Montrachet. Övrigt är diverse 1er Cruer och huvudparten är sex hektar Village-klassad mark, varav hälften Chardonnay och hälften Pinot.

Dagens vin kommer från de Village-lotter som har gamla rankor och medelåldern på dessa är ungefär 45 år. Vinet som dricks idag är alltså 2009 Chassagne-Montrachet Vieilles-Vignes, Domaine Vincent et Francois Jouard.
Näsan är rätt återhållen med citrus och lite tropisk frukt toppad med honung och nyskördade vårörter och rent av vinbärsblad. Runt och över allt svävar en rätt rejäl dimma av Chassagne-rökig mineral.

Väl i munnen slås man av hur lent vinet är. Det är en kombination av en rätt låg syra och en fetma parad med honungssötma som liksom håller tillbaka citrusen som står för det trolleritricket. Sedan tunnas dock vinet ut och kroppen liksom löses upp och tappar greppet. Det är inte förran i avslutet som en lätt beska och en tydlig mineralitet ger vinet en skjuts igen.

Ett vin med några fina beståndsdelar, men det håller inte riktigt ihop. Syran är för låg och kroppen för klen. Fullt drickbart (med njutning) här och nu, men jag skulle inte spara på dropparna i tron om bättring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar