torsdag 16 februari 2012

2009 Gevrey-Chambertin 1er Cru "Les Corbeaux", Domaine Heresztyn

Ibland är det så fullt upp på jobb och fritid att man inte riktigt hinner stanna upp i tillvaron och njuta av en flaska vin. Så har det nästan varit den här veckan, men med lite god vilja och en gnutta nyfikenhet så löste det sig visst ändå, så här kommer en kort notis skjuten från höften eller taget ur minnet, välj själv.

Till kokta, marinerade och grillade revbensspjäll öppnade vi en flaska 2009 Gevrey-Chambertin 1er Cru "Les Corbeaux", Domaine Heresztyn.
Här snackar vi varm 2009-frukt där lätt kirschiga körsbär blandas med bittermandel eller björnklister och där fina Pinot-kryddor dansar i bakgrunden. Här finns också lakrits, aningar lim och ett drag av bondens vardag som bidrar med lite jordighet och djur.

Munkänslan är härligt silkig, utan några egentliga tanniner att tala om och smakmässigt pratar vi lätt, lätt syrlig rödfrukt, sötlakrits och finmalda kryddor i skön harmoni. Det här är näst intill sensuellt i sin unga söta elegans och det lyckas hela vägen balansera på rätt sida om det eleganta, innan det avslutar i en lätt citrusaktig och örtig beska. Jag är väldigt nöjd över att ha ett knippe kompisar att följa över de kommande åren. Skitgott helt enkelt.

7 kommentarer:

 1. Tack för den! Helt ärligt - har aldrig hört talas om producenten... Var hittar man dom?

  /Joakim
  http://barolista.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Säljs av Prästgårdens vinhandel i Sverige.

  //P

  SvaraRadera
 3. Den där citrusbeskan känns igen från en del andra nollnior. Verkar som att du gillar nollnian mer jämfört den fina nollsjuan?

  SvaraRadera
 4. Jag har inte testat 07an av "Les Corbeaux" än. De ligger och väntar på rätt tillfälle...och det infaller nog ganska snart.

  Lär återkomma i frågan.

  //P

  SvaraRadera
 5. Tack!! Ska definitivt kolla upp dem.

  /Joakim

  SvaraRadera
 6. Joakim,

  En intressant iakttagelse jag gjorde förra året är att Polen har bidragit med i alla fall tre producenter till Bourgogne och alla är i min mun riktigt bra:

  Heresztyn
  Mikulski
  Serafin

  ....sorteras kanske in under avdelningen kuriosa

  //P

  SvaraRadera
 7. Här hittar man Hersztyn och mycket annat gott: www.prastgardens.com

  SvaraRadera