tisdag 28 februari 2012

2006 Vosne-Romanée, Domaine d'Eugénie


2006 avled Philippe Engel, ättling till legendaren Rene Engel, och då det inte fanns någon i familjen med vilja eller ambitioner att driva vinmakandet vidare såldes hela klabbet under sommaren 2006. Köpare var Francois Pinault som även äger Château Latour i Bordeaux, definitivt ett intressant insteg in i en, för honom, ny och okänd värld av vin. Efter köpet namngav han sin nya firma Domaine d'Eugénie.

Det var i och för sig "bara" att flytta över lite resurser från Bordeaux och se till att hitta en lokal man att lita på och sen gasa på. Huvudansvarig blev Frédéric Engerer från Château Latour, men "deras man på plats" är Michel Maillard, en man med rötter i den burgundiska myllan. Första året kunde de inte påverka utfallet så mycket de hade velat, så deras första riktiga årgång kan väl sägas vara 2007.

Detta till trots så tog ändå tog Frédéric Engerer och hans mannar hand om skörden 2006 och gjorde vinet. Ikväll ska ett vin från denna första årgång testas. Vinet är en Vosne-Romanée som kommer från tre olika lägen, Les Communes, Le Vigneux och Le Clos d'Eugénie och är alltså 2006 Vosne-Romanée, Domaine d'Eugénie.
I glaset har vi en rätt koncentrerad och kraftig Vosne-Romanée, definitvt inte på skalan floral elegans här inte. Doften är rätt fylld av körsbär med små stick av alkohol. Här finns också lite blommor någonstans i fonden och även en skopa burgundisk mylla. Eken bidrar med vissa kryddiga drag och totalt sett en rätt angenäm sniff, om än kanske inte riktigt vad jag hade förväntat mig.

I munnen är det några saker som slår mig och det är först den låga syran, sedan den nästan störande beskan och även att tanninerna tar ett rätt rejält grepp. Detta tillsammans med en frukt som inte hänger med i svängarna gör att jag inte tror att det här blir bättre. Lite av en besvikelse faktiskt, men man ska visst leta sig till årgång 2008 och senare för att få en bättre känsla för vart domänen är på väg. Får väl köpa in något sådant då, för mer av den här varan blir det definitivt inte, även om luft ger det en puff i rätt riktning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar