måndag 20 februari 2012

Lättdrucket från en förbaskat duktig kvinna

Vem är hon?

  • Hon är en av 39 medlemmar i FEVB (Femmes et Vins de Bourgogne).
  • Hon är "otrogen" Bourgogne och gör viner med maken i Minervois.
  • Hon är släkt med Michel, Anne Francoise och Bernard.

Ja, ja, ja.....det är Anne Gros. Kvinnan som trollbinder med sina eleganta och silkiga viner. Idag gör vi ett litet återbesök i den enklare delen av hennes palett, en palett som mestadels består av Region- och Village-vin, men som kryddas med en trio Grand Cruer från Richebourg, Echezeaux och Clos de Vougeot.

Det vi klunkar i oss idag är dock en 2008 Bourgogne Hautes Côtes de Nuits, Domaine Anne Gros. Föregående prov gav följande resultat.
 
Kan man prata skolboksexempel på trädgårdsbär så är vi nära idag. Det är sommarhallon, midsommartårtans jordgubbar och ett strå med de finaste smultron man kan drömma om en kväll i februari. Till det finns lite drag av ek som visar sig i allt från knallpulver till små fina kryddor. Slutligen tänker jag mig en sommarvarm tallglänta och doftbilden känns rätt komplett.
 
Väl inne i munnen skjutsar vätskan ner utan några direkta motstånd. Det har sin bas i en rejält frisk syra som balanseras upp av avrundade tanniner och en härlig frukt. Det här är enkel Pinot-saft signerad av någon som vet vad hon gör. Charmigt och klunkbart och ett vin jag gärna återkommer till, både till mat och som meditativt sällskap.

Brasklapp...låt inte vinet gå sig varmare än 16-17 grader för då tappar det fort sin fräschör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar