fredag 3 februari 2012

2006 Chassagne-Montrachet 1er Cru "Les Chaumées", Deux Montille

I Volnay arbetar numer barnen till en viss Hubert de Montille med att föra familjens traditioner vidare, och till det har man tillfört några doser nytänkande. Sonen Etienne är ansvarig för domänen och de röda vinerna, medan dottern Alix har hand om Negociant-delen, d.v.s. de vita vinerna....det är i alla fall den ungefärliga uppdelningen.

Att Alix tar hand om i huvudsak de vita vinerna är ganska naturligt då hon är gift med en viss Jean-Marc Roulot. För dig som inte vet det är det en av de absoluta stjärnorna i Bourgognes vita liga.

Bland de vita viner man gör finns självklart Chassagne-Montrachet på kartan och efter gårdagens röda Ramonet från byn så kändes inte steget så långt till ett vitt från samma ställe. Skillnaden är förutom producent också att vinet idag kommer från en annan vingård, nämligen Les Chaumées. Här pratar vi vitvinsmark och bra sådan. Riktigt bra viner härifrån kan vara både komplexa och lysande.

Låt se om dagens vin som är 2006 Chassagne-Montrachet 1er Cru "Les Chaumées", Deux Montille kan leva upp till detta.
En ytterst läcker doftprofil som blandar gula frukter som spetsats med citrus med en brödighet och fet nötighet. Som om inte detta var nog vill även doftpuffar av mineralitet blanda sig i bilden. Sitter man och sniffar kan man komma på sig själv med att fånga stråk av både det ena och det andra under vinets sakta vaknande från sin 12-gradiga vila. Urläckert innan det ens har landat i munnen.

Det blir ta mig sjutton ännu bättre i munnen där fetma och syra kramar om varandra till en välbalanserad kropp som bär fram frukten och nötigheten till ett elegant citruslätt och mineralstänkt avslut.

På ren svenska är det här skitgott.

2 kommentarer:

  1. Great minds think alike...:-) Sitter och smuttar på en 95 Chassagne-Montrachet Clos de la Maltroie, Michel Niellon.....mycket bra - notering kommer i morgon.

    /Joakim

    SvaraRadera
  2. Tänk vad enkelt det är med lite gott vin :-).....vi var tvungna att få i oss lite rött också och det är riktigt bra för sin nivå. En 2007a från Clavelier....notering kommer om det med.

    SvaraRadera