fredag 17 februari 2012

2002 St-Aubin 1er Cru "Les Murgers des Dents de Chien", Domaine Hubert Lamy

Vit Bourgogne av bra kvalitet kostar pengar. Det är en trist sanning man måste leva med om man som jag gillar vinerna därifrån. Som tur är finns det fortfarande möjlighet att köpa riktigt bra viner till överkomliga priser om man riktar bort blicken från de mest namnkunniga byarna

Det exempel som ligger närmast till hands för mig är då St-Aubin. Här finns exempelvis producenter som Hubert Lamy och Gerard Thomas som definitivt kan göra bra viner, i synnerhet då Lamy. För mer info om Lamy hänvisas hit, för nu bär det av ner i Riedel-kupan för ett smakprov av 2002 St-Aubin 1er Cru "Les Murgers des Dents de Chien", Domaine Hubert Lamy.
Doften är rätt typisk för en St-Aubin från Lamy. Här blandas de återstående dragen av fat och en honungsaktig fetma med dämpad citrus och tydligt rökiga mineraler.Till det så finns där en rätt kraftig fond av utslagna blommor, med rosor, syren och en hel berså av annat gott.

Det är rätt kraftiga dofter som nästan drar mig bort från Chardonnay ett litet tag, men väl i munnen är det inte någon tvekan. Här är citrusen tydligare och balanserar väldigt bra upp vinets fetma. En väldigt bra drickfas där syran fortfarande orkar tränga igenom vinets oljiga kropp och gör det både drickvänligt och intressant. Som pricken över i är avslutet underbart långt och blandar citrus, mineral och fetma som bara stannar kvar och kvar.

För knappa 250 kronor är det här ruskans gott och det trevliga är att det här och andra viner från Lamy finns att tillgå för en bra peng lite överallt. Jag fortsätter att köpa och dricka Lamy, helt klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar