måndag 13 februari 2012

2006 Marsannay "Les Grasses Têtes", Domaine Bruno Clair

I slänten ovanför byn Marsannay eller kanske ännu mer precist, direkt väster om Route des Grands Crus, ligger de vingårdar i Marsannay som är klassade på Village-nivån. Här finns ett antal Lieux-dits som är lite mer namnkunniga än övriga och dit hör bl.a. Les Grasses Têtes.

Namnet som betyder "Tjockskallarna" har enligt Bruno Clair kanske kommit av den feta (Grasses) lerjorden, och de platta stenar (Têtes) som finns i jorden. Vad vet jag?

Det jag vet i alla fall är att Bruno Clair äger 1,29 hektar mark i vingården och att marken är lerigt fet och tung och när marken tillåts få genomslag i vinet skapas det kraftulla och rustika viner. Av den anledningen är det smart att vänta några år på vinerna härifrån. Enligt Brunos egna sajt ska 4 till 8 år vara lagom.

Låt oss se vad jag tycker då.....och vinet är förresten en 2006 Marsannay "Les Grasses Têtes", Domaine Bruno Clair och dracks senast för drygt ett år sedan.
Upplevelsen är till skillnad från senast att vinet är lite tunt i inledningen och att kraften egentligen i huvudsak består i att det finns en hyfsat rejäl dos tanniner som ger rusticitet. Annars är det sedvanliga körsbär och ruttna grönsaker som står för huvudnosen och som andrafiol finns lakrits och kryddor från faten.

Munkänslan är mer skogsbär, men också lakritsen och en skopa örter som tillsammans med syran och tanninerna gör ändå vinet lite trevligt. Det håller dock inte riktigt måttet då det känns lite väl tunt och då påverkas även avslutet som blir lite väl kort.....man blir lite snodd på konfekten. Med lite värme och luft blir det ett snäpp bättre, men når inte riktigt hela vägen.

Såhär en måndgaskväll efter ett föräldramöte gör det dock sin pryl, men jag väntade mig faktiskt mer efter provet för ett år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar