onsdag 1 februari 2012

Bill Nanson på nattduksbordet

För den som gillar Bourgogne och söker information på nätet tar det inte många sekunder innan man hamnar på Bill Nansons eminenta sajt Burgundy Report. Nu har Bill tagit steget från nätet till det tryckta ordet på papper och lyckas med bravur föra över sitt trevliga språk till det nya formatet. Jag slukade gladeligen den första delen av boken i ett längre nafs och insåg helt plötsligt hur lättsmält den delen var. Boken förresten är The Finest Wines of Burgundy - A Guide to the Best Producers of the Côte d'Or and Their Wines, Bill Nanson.
Ska jag vara lite mer strukturerad i bedömningen så inleds boken med en introduktion där man täcker in baskunskaperna avseende marken, historien, druvorna, vinmakandet och lite annat i självaste Côte d'Or. Allt detta ryms på 50 sidor, vilket självklart gör att det inte blir några djupdykningar rent faktamässigt, men däremot får man en snabb överblick som nog är tillräcklig för de flesta. Om man nu inte snöar in på Bourgogne som jag.

Nästa del, som är bokens huvudsakliga tema, är en genomgång av de producenter som Bill rankar högst. Först betar han av Côte de Nuits och dess byar innan han ger sig på dess producenter, och sedan är det samma visa för Côte de Beaune. Här är det precis som tidigare inte så mycket information om respektive by och producent om man jämför med andra referensverk, men man får en massa övergripande information och det går fort att läsa och är ganska lättsmält.

Det som är bonusen för egen del är att boken lyfter fram ett antal nya namn i ljuset, en del som är helt nya för mig och en del som ingen tidigare har lyft fram på det här sättet. Till det ska läggas att Bill gjort sina bedömningar av producenterna som helt oberoende och betalande konsument, vilket är unikt i sammanhanget.

Slutsatsen är att det är en bra instegsbok, men om kunskapstörsten tilltar så räcker den inte så himla långt, fast då finns ju å andra sidan annat att komplettera med.

6 kommentarer:

 1. Ja jag gillar den skarpt just för det annorlunda fokuset. Vill man läsa om rotstockar m.m. så får man gå till en annan bok, men det är ju sådan info som det räcker att läsa om en gång. Och att Nanson skippar det här ser jag som en fördel. Och som du säger, det är ju de nya namnen som är behållningen. För min del skulle han gärna kunnat skippa DRC, Lafarge, Barthod osv. också och bara grötat runt i Savigny osv., men då kanske det hade blivit för nischat för att sälja.
  /Claes

  SvaraRadera
 2. Nu väntar jag bara på boken om producenter i Côte Chalonnaise och Mâconnais....eller så kanske man får börja beta av dem själv

  SvaraRadera
 3. Beställde den efter att jag såg denna post och ångrar mig inte. Gillar som du också lyfter fram, att det inte bara är samma gamla vanliga som tas upp utan även ett antal man producenter. Sen är den ganska personligt skriven också, vilket jag ser som ett plus.

  Inte helt oväntat blir man sugen på en ny bourgogneresa...

  SvaraRadera
 4. Visst är man sugen. Håller som bäst på att välja vecka. Tänkte ta bilen ner och fylla upp den.... :-)

  SvaraRadera
 5. vad nice. själv måste jag nog vänta ett tag till nästa resa. får bli en lång planeringssträcka istället.

  Har du köpt Jasper Morris bok förresten?

  SvaraRadera
 6. Jepps, Jasper Morris finns numer i högen med böcker. ytterligare ett bra referensverk, men jag vill nog ha mer böcker likt boken om Henri Jayer, d.v.s. böcker som är en njutning att verkligen läsa.

  Några tips?

  SvaraRadera