onsdag 18 juli 2012

Nyplockade kantareller och mogen Pinot


En sväng ut i ny skogsmark i jakt på kantareller med sambon och döttrarna. Ganska snabbt hade vi plockat så vi var mer än nöjda och gav oss av tillbaka till bilen. Av någon anledning fick jag för mig att kolla hur marken såg ut på den sida om vägen där vi hade parkerat och bara några meter från bilen formligen lystes marken upp av stora, gula kantareller. Det är häftigt när det händer och det är bara att bita ihop med rensning och efterarbete. Satan i gatan vilket kantarellår förresten.

På vägen hem köpte vi en fläskytterfile som skulle bli kompis med delar av svampen och sen var det bara att hitta ett vin som passade. Målet var ett hyfsat enkelt vin, men med tydlig mognad, då det i mitt tycke passar väldigt bra med svamp. Valet föll på en flaska 1999 Fixin 1er Cru "Les Arvelets", Domaine Vincent et Denis Berthaut.

Doften tyder på ett fint mognat, balanserat vin, utan någon större komplexitet. Frukten drar åt det torkade hållet och får tydligt samsas med tobak och läder. Här finns också ett visst inslag av målarlåda, bittermandel och lakrits. Trevligt att sniffa på lite sådär före, under och efter maten.

Doftintrycket går verkligen igen i smaken, med tillägget att åldern har slipat ner tanninerna nästan fullt ut och dämpat syran en hel del. Ett kalasbra vin om man bara vill ha lite enkel, men mogen Bourgogne som passar till maten. Söker du komplexitet och stordåd får du leta någon annanstans, men det funkade perfekt till ändamålet idag och då finns inget att anmärka. Mogen Bourgogne som denna finns bl.a. att hitta hos Böhme. För denna och andra tyska vinhandlare, se här.

2 kommentarer:

  1. Hej. Hur är det egentligen med syra och ålder. Vissa säger att syran är konstant i rödviner. Men samtidigt så sägs ju syran mildras med lagring (och så är det i alla fall med vita viner). Jag drack en bra chianti 06:a idag men syran kanske var något hög. Mildras den också med lagring. Finns det kanske olika typer av syror. Tack på förhand!

    SvaraRadera
  2. Syran är som jag har förstått det hyfsat stabil, men den uppfattade känslan av syran blir annorlunda p.g.a. bl.a. syran omvandlas till estrar.

    Det finns flera beskrivningar av detta på olika håll. Kolla här till att börja med:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Aging_of_wine

    SvaraRadera