söndag 22 juli 2012

Kajsa Vargskt från Lafarge


"Man tager vad man haver" sa som bekant allas våran Kajsa Varg. Jag vet inte vem som myntade begreppet Bourgogne Passe-Tout-Grains, men det är lite samma visa här. Blanda lite av det som blev över av druvmaterialet och gör ett enkelt vin att dricka ungt är formeln....ja lite förenklat kanske. Normalt är det Gamay och Pinot Noir som blandas i proportionerna 2/3 och 1/3, men det finns såklart tydliga AOC-regler som bestämmer hur mixen får se ut och då kan även Chardonnay, Pinot Blanc och Pinot Gris ingå.

Till dagens vin är det idel rött och cirka fifty-fifty som gäller. Flaskan är 2009 Bourgogne Passetoutgrain "L'Exception", Domaine Michel Lafarge.

Här har vi en enkel och rättfram rackare med osedvanligt mycket att berätta redan i nosen. Syrliga bär, örter, peppar och andra kryddor inlindat i ett lila omslag av viol. Nästa del är kött och buljong och totalt sett en kul doft som lockar till klunkar snarare än sippar. -Jag är slank, men med karaktär viskar doften i mitt öra.....eller näsa.

I munnen är det såååå enkelt att dricka och gilla. Det bara flyter ner, men samtidigt visar det upp både smak och struktur på vägen. Löljligt enkelt att dricka och det är endast det lakrisala och tanninmättade avslutet med sin stenighet som hindrar mig från att klunka för fort. Attans så rätt en sommarkväll.

Andra som smakat finns här och här.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar