söndag 15 juli 2012

Chassagne från Amiot Guy et Fils - finns numer i Sverige


Sedan 1920 då Arsène Amiot förälskade sig i byn Chassagne-Montrachet har familjen Amiot skapat viner därifrån. Fokus är och har varit viner från Chassagne-Montrachet, även om det tillverkas något annnat också. Idag heter firman Domaine Amiot Guy et fils och man är, som sig bör, i huvudsak en vitvinsdomän, men kompletterar även med lite rött. Juvelen i kronan är såklart Le Montrachet, men det som bygger firmans namn är en räcka 1er Cruer från hembyn.

Idag öppnar vi en flaska vitt från byn, nämligen 2008 Chassagne-Montrachet 1er Cru "La Maltroie", Domaine Amiot Guy et Fils. Vingården ligger precis nedanför byn och är uppdelad i olika lieux-dits, varav den mest kända delen kanske är "Clos du Château de la Maltroye", d.v.s. monopoldelen ägd av slottet. Amiot Guy gör rött vin från Clos de la Maltrioe, men exakt vilken lott det vita kommer ifrån vet jag inte. Då vinet benämns som endast "La Maltroie" kommer dock druvorna från "Chassagne", "Les Places" eller "Ez Crets", eller från flera av lotterna.
Om en chardonnay kan lukta "torrt", så är det precis vad detta vin gör. Det är torrt hö och stenar i ganska stora doser och till det en frisk citrusdoft. Ett lite udda inslag är ett svagt drag av bokna äpplen, trots att vinet är ungt. Inget som återspeglas i smaken dock.

Smakbilden är både god och intressant. Det är en rätt märkbar syra som inledningsvis bär fram en tydlig citronsmak. När mittpartiet tycks börja breda ut sig i en fruktigare, fetare och sötare kropp blir man ganska snart snodd på hela den härligheten och en ganska skarp och delvis besk, men ändå väldigt fräsch och god citrus tar över och parar sig snart med mineraler i ett långt och uttorkande avslut.

Riktigt friskt och gott, men i min smak bör nog vinet vila till sig några år så att det öppnar sig och lugnar sig lite, samt sitter ihop ännu bättre. Definitivt en producent att prova mer av framöver nu när Tryffelsvinet har lite viner att sälja.

6 kommentarer:

 1. Synd att man måste beställa 6 av varje bara. Jag hade gärna beställt en blandlåda med två flaskor från varje 1er cru istället, åtminstone i första läget. När man vet vad man vill ha så blir det enklare. :-)

  SvaraRadera
 2. Håller med dig. Man kanske kan övertala dem, alternativt gå ihop tre stycken.

  SvaraRadera
 3. Var hittar man två personer som vill vara med och dela? Här? ;)

  SvaraRadera
 4. Jag kan vara med. Ska jag efterlysa en till?

  SvaraRadera
 5. Ytterligare intressent ordnad. Jag beställer.

  //P

  SvaraRadera