torsdag 12 juli 2012

Tillbaka till källaren


Oj, som vi har saknat detta.....en hederlig Bourgogne som sprider glädje åt gom och själ. Idag drogs korken ur en flaska 2006 Aloxe-Corton 1er Cru "Les Grandes Lollières", Domaine Maillard Père & Fils. I mitt tycke brukar just detta vin vara det som har mest "själ" av domänens viner. Deras Savigny-Les-Beaune och Beaune "Les Grèves" står mer för lättdruckenhet och i viss mån elegans, men "Les Grandes Lollières" brukar få sinnena att lite svaja till. Låt oss se var vi befinner oss idag.
I grund och botten handlar det här vinet om kaffe och choklad från ekfaten, rejäla körsbär åt det kirschiga hållet och en hyfsat stor dos sötlakrits. Sen finns det viss drag av sous bois som skvallrar om att några år har gått, men det är detaljer.

Smakmässigt är vi inne i en fas där syror och tanniner fortfarande ger rejäl struktur och stadga och där frukten forfarande lyser kirschigt klar. Det som håller på att ske är att sötlakritsen får ett större grepp och att en viss sammetslen silkighet börjar infinna sig. Det är så rackarns gott redan idag, men det här lovar så mycket mer och ett par år till borde vara lagom tills nästa återbesök. 


Så skönt att få njuta lite igen......mmmmm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar