måndag 16 juli 2012

2007 Gevrey-Chambertin "Les Seuvrées", Domaine Hubert Lignier

Precis på andra sidan vägen om D974, ja på den nedre och platta sidan av Gevrey-Chambertin alltså, ligger vingården Les Seuvrées. Åt söder angränsar vingården till Morey-St-Denis om man ska vara än mer tydlig. Mest intressant är dock kanske att på andra sidan vägen är marken klassad som Grand Cru, så några få steg innebär rejäla steg på AOC-trappan. Det finns en del namnkunniga producenter som buteljerar denna Village-klassade Lieu-dit separat och en av dessa är Hubert Lignier. Idag ploppar vi korken ur en 2007 Gevrey-Chambertin "Les Seuvrées", Domaine Hubert Lignier.

En rätt fyllig doft av körsbär med drag av bittermandel eller björnklister. Till det lite en sväng av animaliskt snitt med en blandning av blod, kött och järn, och nog svävar där en svag doft av höstlig skogsdunge ovanpå hela alltet. Eken är till en början rätt skarp med tydligt rostade drag, men det ger med sig efterhand och övergår i rostat kaffe och ett litet nätt kryddpaket. Samma sak med frukten som övergår till mer sötare bär efterhand.

I munnen är det syrliga bär och syra i den ena ringhalvan och en rätt ointegrerad ek i form av mörkrostat kaffe i den andra. Med luft och viss ökning av temperaturen lugnar eken ner sig och man börjar känna potentialen med en fin bild av rätt skira bär som möter en kommande pinot-kryddighet. Det här behöver dock tid på rygg för att dämpa syran lite, integrera eken och runda av tanninerna. Visst funkar det, men det behöver helt klart tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar