lördag 14 juli 2012

Mineralstinn Meursault från stenig vingård


Bland annat norr och väster om det huvudsakliga band av vingårdar som utgör Meursaults 1er Cru-bälte, finns det ett antal lieux-dits som  tidigare klassades som s.k. Deuxième Crus (Mer om Deuxième Crus här). Bland dessa återfinner vi den steniga vingården "Les Casses Têtes", en vingård på runt 300 m.ö.h. med huvusaklig riktning åt öster.

Vingården utökades i mitten av 90-talet och dessa delar är tydligt urskiljbara då de är väldigt steniga även på ytan och ännu inte har lyckats etablera något övre jordlager.

Producenter som gör vin härifrån, antingen som ren Meursault-Village eller som vingårdsbeteckande Village-viner är bl.a. Deux Montille, Javillier, Leflaive och Chavy-Chouet. Idag häller vi upp några glas från sistnämnda producent och vinet är 2009 Meursault "Les Casses-Têtes", Domaine Chavy-Chouet.
Vi har att göra med en fond av rätt svagt doftande frukt som är en blandning av melon, gurka och äpple. Mer framträdande är dock det ekiga Meursault-draget som drar lite grand åt den gamla klassikern nötcréme, d.v.s. nötigt och smörigt. Mineralerna är idag representerade av nykrossad sten och typiska drag av vått grus. Sammantaget en ganska schysst sniff.

Väl i munnen gäller att farbror citrus har tagit över huvudrollen och lyckas få den smöriga honungsfetman på fall. När vi närmar oss avslutet trycker det till med en ganska påtaglig grapebeska och sedan fylls det på med ett gäng skopor grus. Definitivt gott och framförallt dröjer sig eftersmaken i form av citrus och uttorkande mineral kvar riktigt länge.

Jag gillar helt klart den här stilen där fetman inte får ta över för mycket och mineralerna torkar ut munnen så att man bara måste ta en till klunk.

5 kommentarer:

 1. Tycker att Verget också gör en bra Les Casses Têtes, fast jag har nog inte provat någon yngre än 96:an när jag tänker efter.

  /Joakim

  SvaraRadera
 2. Har inte testat någon "Les Casses Têtes" från Verget......så än finns det många luckor att fylla = härligt.

  Har du provat något från Chavy-Chouet alt. Hubert Chavy förresten?

  SvaraRadera
 3. Det är konstigt - det finns alltid luckor att fylla...:-)

  Inget från Chavy-Chouet men tror att jag testat någon Puligny från Hubert Chavy, om minnet inte sviker.

  SvaraRadera
 4. Kan nog vara idé att hålla koll på firman sedan sonen Romaric tog över rodret.

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset! Det ska jag göra.

  SvaraRadera