lördag 21 juli 2012

Ljuvligt från Marc Colin


När man har att göra med bra vinmakare verkar det som om äpplet inte faller så långt från trädet. Det gäller definitivt i fallet Marc Colin och hans barn. På egna ben med ruskigt trevliga viner står Pierre-Yves Colin-Morey (kolla här och här), medan hans tre övriga barn för hans namn vidare under etiketten Domaine Marc Colin et Fils.

Pierre-Yves, som äldsta son, var med i leken till runt 2005 som ansvarig för vinmakandet, men efter det har man fördelat sysslorna mellan barnen och det är numer Joseph som är vinman nummer ett. Här görs viner återigen enligt faderns tidigare recept och stil och vi pratar tydlig syra och tydligt mineraldriv. Ni vet precis som man vill ha dem.....liksom bara att plocka dem när syran känns rätt för en själv.

Vinerna görs från tre byar, nämligen Chassagne, Puligny och St-Aubin och totalt förfogar man över runt 20 hektar mark. Bland dessa ägor finns det 0,76 hektar i "Les Caillerets" (Chassagne) och det räknas till en av de bättre vingårdarna.

Jag provade ett vin från denna lott på Caveau de Chassagne i våras och var då mer än nöjd och det ska nu bli ruskigt intressant att se vad det innebär att riktigt dricka vinet, d.v.s. 2010 Chassagne-Montrachet 1er Cru "Les Caillerets", Marc Colin et Fils.
Doften består av två beståndsdelar. Å ena sidan en typisk och rätt framträdande rökig mineralitet á la Chassagne-Montrachet. Å andra sidan en extremt fräsch fruktighet som får en att tänka på nypressad citron, melonsallad och gurkvatten i en ohelig allians.

Smakmässigt får man nästan en lite spritsig känsla av den nypressade citron, ja nästan som om små mjukdelar av citronen landar i munnen. Att detta sedan lindas in i en härligt fet textur gör att vinet är svårt att inte gå igång på. Det är häftigt hur den unga citrusen håller mineralerna stången så länge så att eftersmaken upplevs som att den knappt tar slut. 

Lägg lite ålder på detta och man vill kanske dansa naken med glaset i månskenet. Det här passar min smak som handen i handske. Riktigt, riktigt gott!

Förresten, det funkade ypperligt till kantarellmackorna vi inledde middagen med.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar