söndag 29 juli 2012

Benjamin Leroux tolkar Auxey-Duresses


En del människor har både talang och energi eller ork för att hinna med mer än ett jobb. Så är fallet med bl.a. vinmakaren hos Domaine Comte Armand i Pommard, närmare bestämt Benjamin Leroux. Sedan 2007 driver han nämligen även en négociant-verksamhet under egen etikett.

Idén är att driva en liten verksamhet där vinerna kommer från riktigt bra eller rikitgt intressanta lägen. Alla viner görs från inköpta druvor och dessa druvor hanteras i en modern anläggning som han delar med Dominique Lafon. Av de viner som Leroux gör under egen etikett är kanske det mest kända hans Auxey-Duresses Blanc. Druvorna till detta vin kommer från tre lieux-dits, nämligen "Les Boutonniers", "La Macabrée" och "Les Hautés". Dessa har Comte Armand låtit Leroux ta hand om och göra ett eget vin. Totalt sett rör det sig om ett par hektar mark och varje år blir det ungefär 10.000 flaskor av dagens vin. I dag dricker vi 2009 Auxey-Duresses Blanc, Benjamin Leroux.

Vissa sniffar bjuder liksom på en smeksam helhet och så är fallet idag. Det är lite av Meursault (vingårdslotterna ligger åt det hållet) med smör, fetma, nötter och honung, kombinerat med härligt avrundad citrus och en mäktig, lätt rökig mineralitet. 

Det är dock inget mot hur det beter sig i munnen. Här finns en skön syra som håller ihop citron- och limeduscharna mot den mer smör- och honungsmättade fetman och den tropiska frukten däremellan. Det här är både läskande på ett sätt och välbalanserat på ett annat. Härligt utfyllt i mellankroppen med en lång och långsam övergång till en svagt uttorkande mineralsvans. Skitgott och helt klart exemplariskt för att vara på bynivå från Auxey-Duresses. Stark rekommendation. Den här flaskan är förresten inköpt hos Otto Suensson för 242 DKK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar