onsdag 1 augusti 2012

2006 Givry 1er Cru "Clos de la Servoisine" (Blanc), Domaine Joblot


Ibland sägs det att Domaine Joblot är kungen av Givry. Därom kan väl de lärda tvista, men att de gör finfina viner är många överens om. Tidigare har jag bara provat röda viner från denna producent som ska vara en fena även på vitt. För att kolla detta köpte jag in en flaska 2006 Givry 1er Cru "Clos de la Servoisine" Blanc, Domaine Joblot. Tillägget Blanc kommer av att de även gör rött från samma  vingård. Jaja, inga utläggningar....drick!
Här pratar vi en doft som pekar på tidig mognad. Det är en blandning av mogen frukt, med aprikoser och bokna äpplen som ställs mot karamelliga drag av kola och kokande, nästan bränt socker, samt visst är det väl ett litet drag av arrak längst där bak? Det här doftar verkligen trevligt och tillhör gänget vita 2006or som verkligen mognar i snabb fart.

Smaken följer tydligt doften med en del tillägg. Här finns även en liten smörighet och i mittpartiet en syra som bär fram en tydlig och klar citrus, som sedan övergår i ett avslut med vissa torra och steniga mineraldrag. Med sin väl bibehållna syra som står upp mot mognadstonerna blir det till ett väldigt lyckat möte där dryckesfönstret står på vid gavel. Ett bra vin som i min och sambons smak har plockats i helt rätt tid och då lyfter vinet en extra nivå eller dimension. Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar