tisdag 21 augusti 2012

Läckert från Camille Giroud


En producent som har blivit väldigt populär på hemmaplan i Sverige under de senaste åren är Maison Camille Giroud. Jag var där i våras på ett lysande producentbesök som jag ska försöka peta ihop inom snar framtid, men under tiden tänkte jag att man kan ju alltid knäcka något av det som följde med hem. Det som lockade mest den här dagen var en 2010 Maranges 1er Cru "Le Croix Moines", Maison Camille Giroud, så en sådan korkades upp blixtafort.
Här nosar vi oss till lite tallskog, men framför allt bär, allt från syrliga lingon till körsbär. I doakören där bakom finns olika sorters trä, fin viol och lakrits, samt en drös örter och kryddor. Förbaskat trevlig och rättfram doft. Inget komplext, men lockar att dricka.

I munnen får vi en härlig ungfrukt som spänner från syrliga bär och via viol hamnar i ekens lakrits, för att slutligen runda av i viss ekbeska, parad med tydliga drag av syrlig citrus. Här finns också apelsintoner och små fina gruskorn i skopvis. Strukturmässigt finns här en tydligt ung 2010-syra och den får samsas lite lätt med en matta av finkorniga tanniner. Enkelt, väldigt drickbart och ack så gott.

Köpt på plats hos producenten för 22,50 Euro. Helt klart ett riktigt bra köp och med nåt år på nacken kan säkert utdelningen bli ett par snäpp bättre, men gillar man ungfrukt är det bara att sörpla nu. Fast då måste man såklart tåla lite besk ekrost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar