lördag 4 augusti 2012

2009 Marsannay "Les Sampagny", Domaine Léchenaut


I början på 60-talet skapade Fernand Lecheneaut sin egen firma som sönerna tog över 1985. Här arbetar man biologiskt och noggrant med sina druvor från ett litet antal byar i Côte-de-Nuits. Kronan i portföljen är en liten lott i Clos de la Roche och utöver det finns en räcka ägor i Nuits-Saint-Georges, Morey-Saint-Denis, Vosne-Romanée, Chambolle-Musigny och Marsannay.

Dagens vin är hämtat från Marsannay, närmare bestämt från vingården "Les Sampagny". Den ligger nästan vid gränsen till Fixin, så vi har att göra med en sydlig rackare för att vara Marsannay. I glaset alltså en 2009 Marsannay  "Les Sampagny", Domaine Léchenaut.
Doften är rätt rökig och rostad från faten och det är snudd på att det drar åt rökt sidfläsk. Inte riktigt min stil alltså. När vi nu är inne på det animaliska finns här ytterligare drag av djur, kanske mest av läder, men även lite råare. Sen sker en övergång till tobak och en frukt som känns återhållssam och rätt uttorkad. Ingen direkt spänst här inte. Det som ändå gör doften lite trevlig är dragen av bittermandel och målarlåda som liksom piffar upp.

Smakmässigt är det stjälkigt och/eller ekigt och ger i början ett väldigt slutet och otillgängligt uttryck. Det är för mig väldigt svårt att initialt hitta årgång 2009 i det här med sin vrånga och bångstyriga stil. Här finns rejäla tanniner, bra syra som skulle kunna borga för bättring med vila, men det i min smak överkade intrycket har jag svårt att tro att det kan trollas bort innan vinet faller över kanten för min smak.

När vinet får en rejäl dos luft så sker en viss bättring och en svag fruktsötma kommer krypande som skvallrar om att vinet idag är rätt slutet. Det blir helt plötsligt väldigt mycket Nuits-St-Georges över det här.....hmmmm......Näää, inte min stil, så är det bara.

2 kommentarer:

  1. Bra blogg med en hel del goda viner som det verkar. Om jag får komma med ett utvecklingsförslag så vore det väldigt tacksamt om du skrev ut var du köpt vinerna och vad de kostade. Särskilt intressant om de skulle råka gå att få tag på bolaget. Vi är nog flera som vill ta rygg på dig i utforskandet av Bourgogne. Keep upp the good work!

    SvaraRadera
  2. Tack,

    Det kommer någon variant av faktaruta framöver när jag orkar ta tag i det efter ledigheten.

    SvaraRadera