fredag 10 augusti 2012

Vincent Girardin drar sig tillbaka, lika bra att dricka


I våras damp beskedet ner som en blixt från klar himmel, Vincent Girardin drar sig tillbaka och säljer det företag han byggt upp med i huvudsak egna händer. Visst fick han ta över en del vingårdar från sin far, men expansionen och varumärket är helt och hållet Vincents förtjänst.

Anledningen till att Vincent och även hans fru Veronique drar sig tillbaka har säkert flera orsaker, men en dålig rygg sägs vara en av dem. Lugn nu alla Girardin-drickare, både domänen och négociant-verksamheten kommer att drivas vidare intakta av den nya ägaren Jean-Pierre Nié. Han behåller till och med Vincents radarpartner Eric Germain som ansvarig och både Vincent och Veronique kommer att arbeta vidare en del på konslutbasis.

Hur det i slutändan påverkar kvaliteten får vi väl se och under tiden finns det ju en mängd Vincent-signerade flaskor på marknaden. Vi hugger in på en 2007 Chassagne-Montrachet "Abbaye de Morgeot", Domaine Vincent Girardin.
Väldigt fräscht är grundintrycket, med sprittade citrus, hand i hand med klassisk Chassagne-Mineral. Lite honung, arrak, melon och en del gul frukt bildar inramning.

I munnen är det rejält syradrivet, men inte störande någonstans. Det hålls precis emot av den avrundade, lite lätt feta kroppen som balanserar upp det precis. Citrusen följer med länge och skapar en rejäl längd i smaken. När sen citrusen klingar av liksom tränger mineralitet fram från alla håll och torkar ut munnen. Strukturmässigt exakt som jag vill ha det i ett vin i den här klassen. Skitgott....att bara dricka...och fira semifinalen i handboll med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar