Under en liten sejour i Sälen genomförde vi ett mindre experiment där det från det lokala systembolaget plockades ihop fyra flaskor Bourgogne under hundralappen, två vita och två röda. Uppställningen blev följande:
- 2011 Mâcon-Villages, Blason de Bourgogne (77 SEK)
- 2009 Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir, Albert Bichot (97 SEK)
- 2010 Bourgogne Chardonnay, Maison Francois Martenot (90 SEK)
- 2010 Bourgogne Pinot Noir, Maison Francois Martenot (90 SEK)
Experimentet gick ut på att se om något vin funkade att dricka och utfallet blev rätt dåligt. De vita gick att dricka väl kylda, i synnerhet Mâcon-Villages, men så fort temperaturen steg avslöjades kvalitetsbristerna. Än värre var det med de röda som egentligen inte funkade vid någon temperatur alls och när värmen steg var det vaskningsläge.
Utan direkta anteckningar kan ändå konstateras att det inte kommer att bli återköp av något av vinerna och att svaret på frågan i rubriken är nej, i alla fall för mig, även om Mâcon-Villages faktiskt funkade för sitt pris.
Inte direkt förvånande, så frågan är väl varför SB envisas med att köpa in dålig Bourgogne?
SvaraRaderaMisstänker att denna kan vara den bästa under 100:- även om jag aldrig provat.
http://www.systembolaget.se/5602
Det enda raka är att köpa från ex.vis Tyskland. Där finns ju en drös helt OK saker för billiga penningar.
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaJust Bourgogne är knepigt när vi plockar ut viner för vår kursverksamhet för både ett betyg och druvbetyg inom Munskänkarna. Budgeten är inte hög, man ska ha minst 4 gärna 6 olika viner, ska helst ingå i ett normalstort sortiment och finnas lätt att tillgå för konsumenten...
Just Macon vinet har vi haft flera gånger och den funkar rätt ok. Även Martinot har vi haft just som budget Bourgogne och den vita var ok när den var kall, den röda var väl inte så rolig direkt.
Men ge mig gärna tips till kommande kurser.
mvh
Annica
Det verkar i princip vara slut på SB men Hudellot-Noêllat Bourgogne Rouge 2009 för 159 är riktigt bra. Kanske över er budget, vad vet jag?
SvaraRaderaAnnars kan ni väl kolla med Theis Vine? De har ju även en del andra producenter. Jag skulle nog sikta in mig på enkel appellation (Bourgogne eller något utanför Côte d'Or) och 2009 som bjöd på hög druvmognad över hela linjen.
Problemet med Munskänkarnas kursprofil och viner från Bourgogne är att det är svårt att få ihop det. Det går löpande att få hyggliga viner på den vita sidan i tillfälliga släpp och även vissa annars också. Ett kalasexempel är Vincent Girardins vita Cuvée Saint Vincent. På den röda sidan är det värre och där skulle man tycka att munskänkarna borde vara lite modernare och följa med i internetåldern. Det finns ju hela tiden bra viner att beställa över internet och det enda som skiljer är att det är viss leveranstid och att vi inte stödjer Systemet.
SvaraRaderaJag skulle föreslå att man tar en dialog inom Munskänkarna i frågan, för alla borde väl dricka så bra som möjligt för nedlagd krona.
Samma problem lär ju gälla Bordeaux och ffa. mogna viner. Lite mer planering och andra leverantörer är nog det enda som gäller, speciellt om man har en tight budget.
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaTack för bra svar. Jag kommer vara med på Munskänkarnas Utbildningsseminarium i september, förhoppningsvis kommer vi kunna ha lite dialog om denna fråga likväl som det är en hel del annat som bör förändras/förbättras.
Kayaker, helt rätt vi har samma problem med Bordeaux viner. Och enda chansen är ju i dagsläget att hitta några riktigt bra importörer som man kan ha ett samarbete med, utan att för den sakens skull bli för partisk.
Budgeten blir ju tight för att det inte ska bli för hög deltagaravgift, våra kursviner brukar spänna på mellan 50 kr (ja vi måste ha billiga i kartong för att uppfylla kraven enligt läroplanen)till 350-400 kr.
mvh
Annica