onsdag 16 november 2011

Vin från "home base" av Rossignol-Trapet

Med den ena grenen av släkten med anor från Volnay så långt tillbaka som till 1500-talet och den andra grenen med anor från Gevrey ändå från 1700-talet skapades en helt ny gren genom äktenskapet mellan Jacques Rossignol och Mado Trapet. Domänen Rossignol-Trapet blev härmed ett faktum.

Det var dock inte förrän parets två söner Nicholas och David tog över domänen 1990 som saker började hända på riktigt. Bort med kemikalier och annat skräp och in med gammalt hederligt arbete i vingård och vinanläggning. Tänk hur långt enkelt och sunt bondförnuft kan ta en, att sedan även ta hjälp av modern teknik som bröderna gör är ju inte fel om det ligger i linje med det gamla tänket.

Domänens portfölj består av i huvudsak vingårdar i Gevrey-Chambertin, men det finns även några små tillskott från Beaune, Savigny-lès-Beaune och Morey-St Denis. Druvorna är klassade från regionnivå till Grand Cru med Chambertin som toppen på kronan. Såsom varande en producent från Gevrey-Chambertin är det rött vin vi pratar om här. Ingen idé att fuska med vitt här inte.

Av domänens vingårdar i hemmabyn är drygt sex hektar klassade som Village och av dessa görs en specialtapping av vingården Etelois (0,3 ha) medan resten blandas till en cuvée. Det är denna cuvée som dricks idag, d.v.s. 2005 Gevrey-Chambertin, Domaine Rossignol-Trapet.
Tjoho, här har vi inte en doft som fegar ur, snarare får man nästan en liten knäpp på näsan. Här talar vi robusta toner med mörka bär och snygga fat. Jag får direkt känslan att här hade jag kunnat lugnat mig ett antal år, men varför fara i ovisshet?

Nästa våg av dofter tar oss ut i höstens trädgård med dofter av jord och kompost och runt detta far hela tiden en lätt och lite svårfångad doft av orientens kryddor.

I munnen fortsätter det robusta språket, även om det med luft finns spår i dräkten som talar om att förfining är på gång. Vi pratar alltså om jordighet och tobak som med hjälp av fina tanniner och väl avvägd syra banar väg mot en begynnande skrud av mer silkiga toner fyllda av lakrits och sötma. Hela tiden med en närvarande frukt såklart.

Helt klart gott och det kan bli lite bättre med ryggläge. I konkurrens med annat så är det trots allt en "middle of the roader" då priset landade på 31,50 Euro på Weinstock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar