söndag 13 november 2011

A.F. Gros vs. D'Ardhuy

Fars dag bjöd ¨på en bra långlunch med bl.a. en rejäl lammstek och till det en dos rött i form av Clos des Langres från Domaine d'Ardhuy. Efter mat, bastu och umgänge ställer jag sedan upp gårdagens röda mot dagens lammsteksvin och det blir en jämförelse av två viner på Region-nivå, nämligen 2007 Côte de Nuits Village "Clos des Langres", från Domaine d'Ardhuy mot 2009 Hautes Côtes de Nuits, Domaine A.F. Gros.Först nosas det i 2009an från A.F. Gros och här kommer definitivt en rejäl dos av syrliga bär. Det är lingon och faktiskt lingonris, tranbär och surkörsbär. Till detta byggs på med en tydligt rostad och lätt rökig Pinot-krydda. Med luft kommer kryddorna mer tydligt och det är kryddpeppar och muskot som dominerar. Här finns också ytterligare kryddor och örter från örtagården, men framför allt väldigt tydliga drag av varm tallskog och tallbarr...lite av en känsla av Kiwi-Pinot.Dofterna går igen i smaken och det är en rätt annorlunda 09-frukt med syrliga bär. Denna paras med en viss grönaktig stjälkighet med tall-touch och beska. Jag hade nog trott på en varmare och mer mogen frukt trots Hautes Côtes-läget. Det är ju ändå en 2009a. Det här innebär att trots bra syra, ett visst mått av schyssta tanniner och en svag aning sötlakrits när den sista slurken slinker ner, så kommer det inte bli något återköp här inte. Priset är annars 22 Euro på Weinhandlung Drexler.

Vad kan D'Ardhuy kontra med då? Rött vin från ett monopolläge från vilket det även presteras en liten andel vitt....låt oss testa. När det hölls fritt från analys funkade det väldigt bra till lunchlammet, men det är ju en annan historia.

Doftmässigt en väldigt tydlig fatrost med en initialt rätt diffus Pinot-krydda och röda bär i form av  hallon och röda vinbär....snart kommer dock lakrits i form av gammalt hederligt lakritspulver fram och rätt tydliga drag av peppar.
Smaken bjuder sen helt klart på vinbär, örter och kryddor i en rätt skön mix. Uppblandat med en bra syra och små tanninsmulor är det rätt trevligt att dricka, men inte mycket mer än så. För 339 SEK är det alldeles för platt och endimensionellt idag. Det kommer säkert att bättras på med lagring, men inte i min källare.

Inte heller det här får igång några glädjetjut och summeringen av helgens röda är lite av en besvikelse. Tur då att det står några droppar vitt från Carillon kvar i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar