En av de personer med störst inflytande i Bourgogne är Aubert de Villaine. Han är bl.a delägare och vinmakare i Domaine de la Romanée-Conti och sitter även på ett antal andra poster såsom ordförande för Bourgognes ansökan om att deras Climat-struktur ska klassas som världsarv av Unesco. Tillsammans med sin fru Pamela driver han även domänen A & P de Villaine i Bouzeron.
I Bouzeron gör Aubert självklart vin på Aligoté. Bouzeron är nämligen den enda appellation som på kommunnivå producerar viner av nämnda druva. I övriga Bourgogne görs detta på nivån Bourgogne AOC. Bouzeron blev klassat som Aligoté-land redan 1979, men det var först knappt 20 år senare som namnet blev det som gäller än idag, nämligen Bouzeron AOC.
Från Bouzeron kommer det årligen drygt 300.000 flaskor och den producent som sägs göra bäst vin av druvan i byn är definitivt Domaine A & P de Villaine. Här odlar man traditionsenligt endast på sluttningarna och vårdar sin frukt ömt. Ingen besprutning sker, utan produktionen är sedan länge organisk. Uttaget hålls ner genom beskärning och gallring för att ge kvarvarande druvor bästa möjliga förutsättningar. Allt sker numer under överinseende av Pierre de Benoist som är syskonbarn till Aubert.
Innan vi smakar kan det vara på plats att berätta att druvjuicen inte får någon direkt ekbehandling, utan vinifieras i ståltankar i kombination med gamla foudres, något som borgar för att druvans renhet ska kunna bevaras.
När vinet sätts till näsan får jag en känsla av en blyg balettdansös eller liknande. Det är en samling tunna och fina aromer som flyktigt letar sig uppåt. Enklast att fånga är definitivt en palett med citrus och en härlig mineralitet, vi rör oss mellan skaldjursskal och rök. I bakgrunden finns även ett drag av honung och lite melon. Sammantaget är det tillbakadraget och finlemmat, nästan lite anonymt, fast blygt låter nästan bättre.
Upplevelsen går igen i smaken som är ren och fin. En bra syra skapar ryggrad och avslutet med mineraler och en svag citrusbeska ligger kvar förvånansvärt länge. Vinet ingår som en del i en provning där övriga viner tar mer plats och i sällskapet får det lite svårt att "hävda sig". Det blir än tydligare när temperaturen stiger i glaset, något som gör att fräschören delvis försvinner.
Som kyld solitär eller som sällskap till skaldjur kommer det dock fungera hur bra som helst. Det nästan mest sympatiska med vinet är dock kanske att det endast kostar dryga 10 Euro (N+M Weine)
Det där vinet blir det till att slänga med i nästa beställning framåt vårkanten. Det känns sympatiskt att Villaine orkar bry sig om såhär billiga viner med tanke på hans förstajobb.
SvaraRaderaAntalet producenter och buteljeringar som ska testas här hemma börjar nästan balla ur. Det är tur att jag har vinterhalvåret till att komma ikapp. Fast nu låter jag nästan som du när du mellan raderna 'beklagade' dig om 'en av alla dessa årgångstester som måste göras' ; )
/Claes
Själv ska jag kasta med Villaines "Bourgogne La Fortune 2009". Har inte testat den själv, men en kamrat tipsade om den för ett tag sedan.
SvaraRaderaJag vet hur det känns att nästan balla ur. Jag vågar nog inte ens räkna hur många Bourgogne-producenter jag testat i år, men kul och lärorikt är det.
Kvalitén på Aligoté lär ju vara väldigt beroende av stockarnas ålder.
SvaraRaderaVet du hur Villaine har det med den saken?
Bra fråga, vet faktiskt inte det och hittar inte uppgiften i mina böcker. Skickade frågan vidare till producenten och återkommer om och när jag får svar.
SvaraRadera