fredag 4 november 2011

Tät koncentration från Auxey-Duresses, signerad Benjamin Leroux

I Pommard finns det en producent som under ett par hundra år i huvudsak var känd för att de endast ägde och producerade vin från en enda vingård. Den vingården är Clos des Epeneaux och den äger man fortfarande fullt ut. Om sanningen ska fram hade de fram till mitten av 1800-talet lite andra ägor i Pommard, men från dess till 1994 ägde man bara sin monopolvingård Clos des Epeneaux. Sedan dess har man dock expanderat och numer finns ägor även i Auxey-Duresses, Volnay och Meursault. Producenten är såklart Domaine Comte Armand, även kallad "Les Domaine des Epeneaux".

Under expansionsfasen anställdes Pascal Marchand för att driva vingården och under hans period tog expansion och renommé ordentlig fart. När han sedan plockades av Boisset lyckades man med nästa lysande värvning, nämligen den då 23 år unge Benjamin Leroux. Han fortsätter med expansionen och med ett omtalat arbete med vinerna, så domänen har en ljus framtid att blicka fram emot.

Benjamin tillhör definitivt Bourgognes Whiz Kids, även om han numer är runt 35 år gammal. Han har pekats ut som en av de mest lovande vinmakarna i hela regionen så det är upp till bevis idag.

Dagens vin kommer från ett av de senare tillskotten till portföljen, nämligen från Auxey-Duresses. Det är  en 1er Cru och blandas från olika lotter i byn och vinet är alltå 2006 Auxey-Duresses 1er Cru, Domaine Comte Armand.

 

Tjong i bakplåten! Här kommer en fett koncentrerad doft av körsbärsdominerad rödfrukt parat med en rejäl dos av rostade fat. Det är nästan så det tar slut där i min näsa. Initialdoften och dess koncentration bedövar bort andra intryck och mycket mer än lite choklad och lite målarlåda antecknar jag inte.

Smakmässigt hittar vi återigen en tät och koncentrerad frukt där körsbären fått sällskap av hallon. Frukten går lite i sötmans tecken och plockar upp kamrat sötlakrits på vägen. Till detta kan läggas en frisk syra och rejält sträva tanniner. För en Pinot är tanninerna nåt som definitivt sticker ut.

Jag blir inte riktigt bekväm med smaken och tycker inte att den ger mig riktigt burgundisk känsla, utan snarare kanske jag landar i Italien eller nåt...hmmmm.

Ett OK vin, men inte mer och i min bok inte alls värt sina 31,50 Euro idag. Ge det en längre period av ryggläge och det kanske är en helt annan sak. Vinet är förresten inköpt på Weinstock "La Bourgogne".  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar