torsdag 10 november 2011

Unga vinmakare i Bourgogne - deras Role Model?

Om jag sammanfattar filosofi och arbetssätt hos de vinmakare från Bourgogne jag druckit i år så är det ganska tydligt åt vilket håll pendeln slår i de flesta fall. Kort sammanfattat är det kvalitetstänkande, noggrannhet och avhållsamhet från onödig inblandning i stora delar av processen från vingård till flaska.

Det här är inte direkt något nytt påfund, utan snarare är det en återfödd och stark trend i syfte att uttrycka ursprung eller terroir, till skillnad från en del av dagens Coca Cola-viner. Ska man ge någon enskild person i Bourgogne "cred" för detta kan det inte bli någon annan än Henri Jayer. Få personer kan väl som han anses vara en "Role Model" för den yngre, kvalitetsmedvetna generationen vinmakare.

Lyckligtvis finns det en bok av Jacky Rigaux som bl.a. beskriver hans filosofi, tankar, arbetssätt och strävan efter perfektion och som till skillnad från alla tegelstenar till vinböcker om Bourgogne gör det på ett intimt och personligt sätt. Det blir i boken ganska tydligt hur stor respekt och kärlek Henri kände till vingården, rankan och arbetet med att skapa en så njutbar slutprodukt som möjligt. Allt detta skedde med så liten inblandning och så stor följsamhet till naturen och dess processer som möjligt.

Defintivt en bok jag rekommenderar för alla som vill närma sig Bourgogne från en helt annorlunda vinkel, vinmakarperfektionistens. För mig var det en riktig sidvändare och en perfekt följeslagare till en god Pinot Noir i fåtöljen.

Är du intresserad heter boken A tribute to the great wines of Burgundy - Henri Jayer, winemaker from Vosne-Romanée - Jacky Rigaux och finns att köpa på bl.a. Athenaeum.


A tribute to the great wines of Burgundy, Henri Jayer, winemaker from Vosne-Romanée - Jacky Rigaux (English Version)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar