torsdag 24 november 2011

En Méo-Camuzet i all hast

Det är bråda dagar just nu och vi har ännu inte landat i december. Vad månde bliva?

Som kompis till en kycklingsgryta och en massa efter maten-stökerier öppnar vi upp en flaska 2006 Morey-Saint-Denis, Domaine Méo-Camuzet och utan att bekymra mig om att lägga ner så mycket tid på läsande eller anteckningar kan ändå följande noter levereras.
Näsan bjuds på mörka bär med körsbär i frontlinjen, men också mer syrliga bär som tranbär. Från köksskåpet hämtar vi örter, lakrits och choklad, samt en del sötaktiga kryddor. Slutigen toppas detta med vissa flyktiga slingor från målarlådan och när sista glaset hälls upp rullar en klassisk sous bois fram och skapar leenden.

I munnen handlar det smakmässigt i huvudsak om bären, örterna, kryddorna och lakritsen, med tillägg av en avslutande mineralitet. strukturmässigt känns det som att syran har övertag över tanninerna och för ett riktigt bra betyg skulle jag både vilja hitta en bättre balans där och en lite mer integrerad ek. För en stökig torsdagskväll funkar det dock riktigt bra och det vinner sannerligen på att få luft, så resterande flaskor får vila sig i form i ett källarhörn. Det blir nog riktigt bra det här ska ni se.

2 kommentarer:

 1. Hej Rara droppar!

  Har undrat lite över din strategi när det gäller bourgogner. Du dricker mängder med kvalitetsproducenter men ofta deras instegsviner. Nu fattar jag att du försöker bocka av de bästa producenterna, men är det inte dags snart att koncentrera sig på de bästa lägena? Du är nog bättre rustad än de flesta att ta dig an 1er cru och grand cruerna från dessa producenter. Det är ju de bättre appellationerna det handlar om i slutänden. Inte att dricka 180 olika Bourgogne Rouge.

  Hälsningar
  Fredrik
  Ps. Mèon på bilden är negoce och inte domaine.

  SvaraRadera
 2. Hejsan Fredrik,

  I slutändan vill även jag åt det gottigaste, inget snack om den saken. Att prova producenter "en masse" är mest ett knep att få mig själv att strukturera upp Bourgogne kunskapsmässigt och göra det på ett trevligt sätt.

  Sen är instegsviner några snäpp billigare än Grand Cruer, men när jag når mitt mål någon gång under våren kommer mixen troligen att se annorlunda ut.

  Inte min första négoce-miss....bjuder på den :-)

  //P

  SvaraRadera