söndag 20 november 2011

Dussinvin från Albert Ponnelle

Ett par kvällar som bilförare med mat och vin på bortaplan har resulterat  i att helgens (hittills) enda Bourgogne har blivit en enkel rackare från firma Albert Ponnelle. Väl hemma i huset har jag under två dagar tagit ett glas 2009 Bourgogne Pinot Noir "Les Tilleuls", Domaine Albert Ponnelle.
Direkt i glaset fångar man upp en rätt tät doftpelare där ung frukt i from av körsbär och tranbär slåss om utrymmet med en saftigt rostad ek. Läge att låta glaset stå en sväng och återkomma.

När luften fått lite tid har doften sansat sig lite, men huvudingredienserna är de samma. Nu börjar dock lättare bär som hallon, lite örter och kryddor komma fram. Min näsa har dock svårt att reda ut detaljerna i det rätt kompakta doftpaketet. 

Smaken är lite enklare att komma underfund med, med sin fruktbild av syrliga bär som bärs fram av en tydlig syra. Här finns även mikroskopiska tanniner i en matta som ger små spår av strävhet, i alla fall under dag ett. Med tid och luft kommer sedan en viss 2009-känsla med värme och sötma i frukten och ju längre tid vinet får desto trevligare blir det, men riktigt kul blir det ändå inte.

Totalt sett så landar jag ändå bara i ett "nästan OK". Det här är liksom ett vin som det finns tretton av på dussinet om man är lite tråkig. Mitt andra försök på rätt kort tid när det gäller viner från Ponnelle ger hittills ett resultat som inte lockar till några återköp.

Privatimport från Swedish Brand via SB till priset 198 SEK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar